Tudomány

Hamvak az űrben

Administrator
Administrator

2010. 07. 13. 20:11

Életében nem repülhetett, de hamvainak egy része a Föld körül fog keringeni néhány napig. Vitalij Fjodorov július 9-i gyászszertartásán családtagjai és kollégái úgy döntöttek, hogy hamvainak egy részét a világűrbe küldik.

A ceremónia idejére a bajkonuri indítóállásokon leállt a munka, a gyász és az emlékezés jeléül egy perces hallgatásba merültek a kollégák. A végső búcsúztatást azonban csak augusztusban, a következő rakétahordozó kilövésekor tartják: a tervek szerint a Szojuz magával viszi a hamvakat tartalmazó kapszulát, amely néhány napig Föld körüli pályán kering, majd a felső, sűrű légkörbe érve elég.

Orosz sajtójelentések szerint a mérnök-kutató Fjodorov a Hold-program előkészítésével kezdte el munkáját Bajkonurban, ahol 44 éven át dolgozott megszakítás nélkül. Az összes jelentős űrhajó és műhold felbocsátásában részt vett, a telemetriai részleg vezetőjeként egyike volt annak az öt embernek, akinek az aláírása nem hiányozhatott a startengedélyről. Mindenki ismerte őt, s ő is személyesen ismert minden űrhajóst és tervezőmérnököt.

“Mindig arról álmodott, hogy űrhajós lesz, és csillagok között repül” – így emlékezett vissza rá egyik munkatársa. Mint mondta, egészségi állapota azonban nem felelt meg a szigorú előírásoknak, így annak szentelte életét, hogy mások repülhessenek.

Fjodorov a második orosz állampolgár, akit a világűrben temetnek el. Előtte 2004-ban az ugyancsak az űripari szektorban dolgozó Borisz Jakusin hamvait “temettette el” ily módon a család. Az ő esetében azonban nem orosz rakétával, hanem amerikaival szállították a hamvakat a világűrbe.

Oroszországban nincs szabályozva a világűrben való temetés, így a Roszkoszmosz űrkutatási konszernt nehéz helyzet elé állította a bajkonuri kollektíva döntése. A Roszkoszmosz nem nyújt ilyen szolgáltatást, bár technikailag egyszerűen kivitelezhető az egész – mondták a sajtószolgálatnál.

Ugyanakkor Amerikában busás összegért bárkinek a hamvait, pontosabban hamvainak egy kis részét fellövik a világűrbe. A Celestis nevű társaság nyújt ilyen szolgáltatást. Tavaly májusban azonban az egyik, 16 ember hamvait szállító rakéta meghibásodott és visszazuhant a Földre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.