Tudomány

Hamvak az űrben

Administrator

2010. 07. 13. 20:11

Életében nem repülhetett, de hamvainak egy része a Föld körül fog keringeni néhány napig. Vitalij Fjodorov július 9-i gyászszertartásán családtagjai és kollégái úgy döntöttek, hogy hamvainak egy részét a világűrbe küldik.

A ceremónia idejére a bajkonuri indítóállásokon leállt a munka, a gyász és az emlékezés jeléül egy perces hallgatásba merültek a kollégák. A végső búcsúztatást azonban csak augusztusban, a következő rakétahordozó kilövésekor tartják: a tervek szerint a Szojuz magával viszi a hamvakat tartalmazó kapszulát, amely néhány napig Föld körüli pályán kering, majd a felső, sűrű légkörbe érve elég.

Orosz sajtójelentések szerint a mérnök-kutató Fjodorov a Hold-program előkészítésével kezdte el munkáját Bajkonurban, ahol 44 éven át dolgozott megszakítás nélkül. Az összes jelentős űrhajó és műhold felbocsátásában részt vett, a telemetriai részleg vezetőjeként egyike volt annak az öt embernek, akinek az aláírása nem hiányozhatott a startengedélyről. Mindenki ismerte őt, s ő is személyesen ismert minden űrhajóst és tervezőmérnököt.

“Mindig arról álmodott, hogy űrhajós lesz, és csillagok között repül” – így emlékezett vissza rá egyik munkatársa. Mint mondta, egészségi állapota azonban nem felelt meg a szigorú előírásoknak, így annak szentelte életét, hogy mások repülhessenek.

Fjodorov a második orosz állampolgár, akit a világűrben temetnek el. Előtte 2004-ban az ugyancsak az űripari szektorban dolgozó Borisz Jakusin hamvait “temettette el” ily módon a család. Az ő esetében azonban nem orosz rakétával, hanem amerikaival szállították a hamvakat a világűrbe.

Oroszországban nincs szabályozva a világűrben való temetés, így a Roszkoszmosz űrkutatási konszernt nehéz helyzet elé állította a bajkonuri kollektíva döntése. A Roszkoszmosz nem nyújt ilyen szolgáltatást, bár technikailag egyszerűen kivitelezhető az egész – mondták a sajtószolgálatnál.

Ugyanakkor Amerikában busás összegért bárkinek a hamvait, pontosabban hamvainak egy kis részét fellövik a világűrbe. A Celestis nevű társaság nyújt ilyen szolgáltatást. Tavaly májusban azonban az egyik, 16 ember hamvait szállító rakéta meghibásodott és visszazuhant a Földre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HELSINKI, FINLAND - JULY 16, 2018: US President Donald Trump (C) and Russia's President Vladimir Putin (R) shake hands during a meeting at the Presidential Palace. Pictured L is US First Lady Melania Trump. Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei NikolskyTASS via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.