Tudomány

Geológiai csodaország a Holdon

24.hu
24.hu

2010. 07. 13. 08:55

A Nasa legújabb kutatásai szerint nagyobb kapillárisok rendszere lehet a Hold talajának legfelső rétegeiben. A tudósok egy geológiai csodaország létét feltételezik égi kísérőnkön.
Korábban a témában:

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (rövidítve: LRO) kamera felvételeit vizsgálva a szakemberek arra a feltételezésre jutottak, hogy a Holdon található sötét lyukak kis nyílások, beomlások lehetnek, és létük egy hosszabb kiterjedésű felszín alatti barlang- és alagútrendszert feltételez. A holdi Marius-domb – amelnyek a mérete akkora, mint a washingtoni Fehér Ház – a leghíresebb ilyen lyuk, amit a tudósok humorosan “a fehér nyúl üregének” kereszteltek (az Alice Csodaországban című regény nyomán). Korábbi NASA-fotók össszevetésén jól látszik, miként üregesedett el a Marius-domb. A holdi barlangokban nagyjából állandó -30, -40 °C uralkodhat, így jobb körülményeket biztosítanának a holdi kutatásokhoz, mint a Hold felszíne, ahol akár 250°C-foknyi hőingadozást kellene kibírniuk az ott létesülő bázisoknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.