Tudomány

Geológiai csodaország a Holdon

24.hu
24.hu

2010. 07. 13. 08:55

A Nasa legújabb kutatásai szerint nagyobb kapillárisok rendszere lehet a Hold talajának legfelső rétegeiben. A tudósok egy geológiai csodaország létét feltételezik égi kísérőnkön.
Korábban a témában:

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (rövidítve: LRO) kamera felvételeit vizsgálva a szakemberek arra a feltételezésre jutottak, hogy a Holdon található sötét lyukak kis nyílások, beomlások lehetnek, és létük egy hosszabb kiterjedésű felszín alatti barlang- és alagútrendszert feltételez. A holdi Marius-domb – amelnyek a mérete akkora, mint a washingtoni Fehér Ház – a leghíresebb ilyen lyuk, amit a tudósok humorosan “a fehér nyúl üregének” kereszteltek (az Alice Csodaországban című regény nyomán). Korábbi NASA-fotók össszevetésén jól látszik, miként üregesedett el a Marius-domb. A holdi barlangokban nagyjából állandó -30, -40 °C uralkodhat, így jobb körülményeket biztosítanának a holdi kutatásokhoz, mint a Hold felszíne, ahol akár 250°C-foknyi hőingadozást kellene kibírniuk az ott létesülő bázisoknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.