Tudomány

Mutáció növeli a fogékonyságot a fertőzésekre

Egy gén több változatáról állapították meg brit és szingapúri kutatók, hogy jelenlétük növeli a fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságot.

Mint vizsgálataikból kiderült, a CISH jelű gén több mutációja összefüggésbe hozható a fertőző betegségek emelkedett kockázatával, már egy módosulat jelenléte is 18 százalékkal növeli a megbetegedés valószínűségét a hordozóknál.

Judith Swain, a kutatás egyik szingapúri vezetője hangsúlyozta, hogy felfedezésüknek messzire ható következményei lehetnek, mert hozzájárul a fertőző betegségek mechanizmusának megértéséhez, ami a későbbiekben hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé velük szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a tbc és a malária miatt csaknem 2,7 millió ember hal meg évente a világon. A halálesetek túlnyomó többsége olyan szegény országokban történik, ahol korlátozott a hatékony szerekhez való hozzáférés. A most közzétett tanulmány öt éve alatt Malawi, Kenya, Vietnám, Hongkong és Gambia klinikáin, összesen mintegy 8 ezer pácienstől vettek DNS-mintákat, melyekben a kutatók különböző génvariációkat kerestek.

Amint az kiderült, a CISH öt módosulata is kapcsolatban lehet a fertőző betegségek nagyobb kockázatával az ezeket a génmódosulatokat hordozó embereknél. A gén egy olyan fehérjét kódol, amely a szervezet immunrendszerének fertőzésekre adott válaszában játszik szerepet, a sejtek közti jelátadás erősségét csökkenti. A génváltozatok közül egy jelenléte 18, négy vagy több felbukkanása pedig 81 százalékkal növelte a hordozóknál a fertőzések kockázatát.

Ajánlott videó