Tudomány

Szinte felforrt a Tanganyika-tó vize

A világ második legnagyobb víztömegű tava legalább 1500 éve nem volt ilyen meleg,

Egy tanulmány szerint a tó élővilága veszélyben forog.
A hőmérséklet jelentős – 0,9 Celsius fokos – emelkedése egybeesett az elmúlt évszázadban az emberi tevékenység okozta üvegházgáz-kibocsátással, ez pedig bizonyítékkal szolgál arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása felelős a globális felmelegedésért.

A Tanganyika-tó környékén 10 millió ember él, akik a tó vízétől függnek: az adja nekik az ivóvizet és az élelmet, leginkább halat, a felmelegedés viszont hatással lehet a halállományra – olvasható a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban.

Egyre több tudós tanulmányozza az éghajlatváltozás óceánokban, tengerekben és tavakban mutatkozó hatásoait, mivel a vizek nagy hőmennyiséget bocsátanak ki.

A Tanganyika-tó vize melegebb lett, és egyre kevésbé termékeny. Mindez az emberi tevékenység számlájára írható – áll a tanulmányban, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a tó élővilágában végbement változásoknak messzemenő következményei lehetnek. A tudósok azonban hozzátették: a túlzásba vitt halászat talán még nagyobb károkat okozhat a tónak, mint a felmelegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik