Nagyvilág

Egy egész szigetet elnyelt a tenger

Teljesen víz alá került egy sziget a Bengál-öbölben a tengerszint-emelkedés miatt. A lakatlan sziget eltűnéséért szakértők szerint a globális felmelegedés a felelős.

A Bengál-öbölben található New Moore-sziget 30 éven át volt területi vita tárgya India és Banglades között, mára azonban a vízszint-emelkedés miatt a szigetért folytatott küzdelem tárgytalanná vált.

A Kalkuttai Egyetem Oceanográfiai Tanszéke korábban már többször is figyelmeztetett az öbölben tapasztalható gyorsuló tengerszint-emelkedésre. Az egyetem mérései szerint míg 2000-ig az öböl vízszintje évente 3 milliméterrel emelkedett, az elmúlt évtizedben ez évi 5 milliméterre gyorsult.

1996-ban egy szigetet már elnyelt a tenger az öbölben, akkor a földrész lakói kénytelenek voltak Bangladesbe költözni. A kutatók szerint a régióban további tíz szigetet nyelhet el a víz a közeljövőben.

Bangladest az globális felmelegedés által egyik legveszélyeztetettebb országnak tartják, a becslések szerint a tengerszint emelkedés miatt 2050-ig az 150 millió főt számláló állam 18 százaléka kerülhet víz alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik