Tudomány

Rövidebb a daganatot túlélt gyermekek várható élettartama

A rákkal sikeresen kezelt gyermekek ma várhatóan 4-17 évvel kevesebbet élnek kortársaiknál, de az új gyógymódok elterjedésével ez az arány javulhat.

Bár egyre több gyermek éli túl manapság a korai daganatos megbetegedést, az 1970-es és 80-as években gyermekként gyógykezelteknek átlagban egy évtizeddel alacsonyabb várható élettartammal kell számolniuk, derül ki a Dana-Farber Rákkutató Intézet és a Harvard Egyetem közös kutatásából.

A daganatos betegség fajtájától függően a várható élettartam 4-17 évvel csökkenhet az átlag lakosságéhoz képest, állítja az Annals of Internal Medicine szakfolyóirat április 6-i számában olvasható tanulmány. A kockázatot a daganatos betegség kiújulása, a gyógyszer- és sugárkezelés okozta újabb megbetegedések és a rákkezelés során fellépő egyéb, hosszú távon jelentkező komplikációk teszik ki.

Az amerikai kutatók az átlagos életkorveszteséget számítógépes modell segítségével betegségfajtánként becsülték meg. Az Egyesült Államokban évente 10 000 gyermeknél, illetve serdülőnél diagnosztizálnak daganatot, közülük 80%-nál is magasabb azoknak az aránya, akik a megbetegedés után öt évvel is életben vannak.

Jennifer Yeh, a Harvard Egyetem kutatója szerint meglepő az a tíz év, amellyel a gyerekkori rákbetegségen átesett emberek később kevesebbet élnek. “Azoknak a pácienseknek, akik elég szerencsések és túlélték eredeti betegségüket, a kockázat megmaradása igen csüggesztő.”

Ugyanakkor a tanulmány egy másik szerzője, Lisa Diller, egy bostoni gyermekklinika igazgatója bizakodó a jövőt illetően, és az újfajta kezelések és kevésbé toxikus gyógymódok alkalmazása szerinte sokat javíthat majd a statisztikákon. “Jelenleg csak az 1970-es és 80-as évek adatai alapján tudtunk jelentést készíteni. Reméljük, hogy az utóbbi években rákból felépült gyermekek várható élettartama ennél jóval hosszabb lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik