Élet-Stílus

Távol tartja a rákot az alma

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 04. 02. 14:11

Mintegy 35%-kal csökkentette a vastagbélrák esélyét a rendszeres almafogyasztást – állítja egy új lengyel tanulmány.
Korábban a témában:

A cikk az European Journal of Cancer Prevention című rákkutatási- és megelőzési folyóiratban jelent meg. A kutatók 592 vastagbélrákos beteg táplálkozási szokását hasonlították össze 765 egészséges alanyéval és azt tapasztalták, hogy minél több almát fogyaszt valaki, annál jobban csökken a vastagbélrák kockázata. A kutatás mindazonáltal csak az alma és a vastagbélrák között mutatta ki a kapcsolatot, más gyümölcs, illetve zöldség esetében nem.

Almafogyasztáskor, az a legcélszerűbb, ha megmosás után nem távolítják el az alma héját, mert a kutatók szerint az abban találhat flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek. Így ezek megvédik a szöveteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól, így például a daganatok kialakulásától. A kutatók ezzel együtt rámutattak arra, hogy bármilyen daganatos betegség kockázata csökkenhet az életmódváltással, például több zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

Ajánlott linkek:

Napi egy alma a rákot távol tartja (LifeNetwork)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

February 1946: Russian writer Ilya Ehrenburg (L) sitting with the President of the Hungarian-Russian cultural society.  (Photo by John Phillips/The LIFE Picture Collection/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.