Tudomány

A béta-blokkolók megállítják a rák terjedését

A magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére szolgáló béta-blokkolók lelassítják vagy megállítják a mellrák terjedését az emberi szervezetben.

Egy közös angol-német kutatás fedte fel, hogy a béta-blokkolókat szedő mellrákos betegek esetében jelentősen csökkent a halálozási arány. Úgy tűnik, ezek a gyógyszerek blokkolják azokat a hormonokat, amelyek a rákos sejtek terjedését indítják be.

Amikor a rákos sejtek megjelennek a test más részében is, amely folyamatot metasztázisként ismerünk, a kezelés sikerességének esélye elkezd erősen csökkenni. A metasztázis jelensége mögötti biológiai okokat még nem ismerjük teljesen. A legutóbbi kutatások szerint a rákos sejtek számának növekedéséhez és azok terjedéséhez erős köze van a stresszohormonoknak. A béta-blokkolók ugyanarra a receptorra csatlakoznak a rákos sejtben, ahova eze a hormonok is szeretnének, így megakadályozzák őket abban, hogy kiváltsák a sejtek burjánzását.

Dr. Des Powe, a Nottingham-i Királyi Orvosi Központ, és Frank Entschladen professzor, a németországi Witten Egyetem munkatársa közös kutatásukban 466 olyan beteget vizsgáltak, akiknek mellrákja volt. A három csoportból álltak: az első béta-blokkolókat szedett a magas vérnyomására, a második másfajta gyógyszert kapott ugyanerre a betegségre, míg a harmadik csoportban normális vérnyomású betegek voltak. Azon 43 beteg esetében, akik béta-blokkolókat szedtek, jelentős csökkenés volt a metasztázisban, illetve a mellben az új tumorok száma is csökkent. Összességében 71%-kal kisebb volt az esélyük a halálozásra, mint a vizsgálat többi csoportjában részt vevő pácienseknek.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a vizsgálatok korai stádiumában járunk, számos további kutatás szükséges ahhoz, hogy a béta-blokkolók használata a mellrák kezelésének szerves része legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik