Videó: az óceánba csobbant a történelmi küldetés űrhajója

Hazatért a történelmi Polaris Dawn misszió legénysége.

Sikeresen teljesítette küldetését, és visszatért a Földre a Polaris Dawn misszió űrhajója – számolt be róla a The Guardian. Az eszköz magyar idő szerint vasárnap reggel 9:37-kor landolt az Atlanti-óceánban, Florida közelében.

Az űrhajó fedélzetén négy ember tartózkodott, köztük Jared Isaacman milliárdos, a SpaceX két mérnöke, valamint egy korábbi vadászpilóta, egyikük sem hivatásos űrhajós. Ez volt a világ első magánpénzből finanszírozott küldetése, amely során űrsétát is végrehajtottak.

Ezt az akciót sokan bírálták veszélyessége miatt, hiszen a SpaceX Crew Dragon űrhajója nem rendelkezik légzsilippel, így az űrséta közben a legénység minden tagjának űrruhát kellett viselnie, mivel ki voltak téve az űr vákuumának. Isaacman és a SpaceX egyik alkalmazottja, Sarah Gillis ennek ellenére sikeresen teljesítették a feladatot: mindketten körülbelül 20 percet töltöttek a világűrben.

Eközben viszont nem lebegtek szabadon: végig az űrhajó létráján maradtak.

A Polaris Dawn emellett azért is különleges volt, mert mintegy 1400 kilométerre repítette utasait a Földtől, ennyire távol több mint 50 éve nem volt ember a bolygónktól.

Kapcsolódó
Videó: történelmi űrsétát hajtottak végre
A SpaceX asztronautái 700 kilométerre a Földtől léptek ki a világűrbe.