Tech

Hamarosan elindul a Föld felé a Boeing meghibásodott űrhajója

dima_zel / Getty Images
dima_zel / Getty Images

Magyar idő szerint szeptember 6-án néhány perccel éjfél után indul vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Boeing Starliner űrhajója, legénység nélkül – írja a Space.com.

A NASA élő közvetítésének érdemi része magyar idő szerint 23:45-kor veszi kezdetét, majd éjfél után négy perccel kezdődhet meg a kapszula leválasztása az ISS-ről. Az út a becslések szerint nagyjából 6 óráig tart majd, a landolásra pedig magyar idő szerint 6 óra 3 perc környékén kerülhet sor az új-mexikói White Sands Űrállomáson.

A Boeing meghibásodott egysége önvezető üzemmódban kísérel meg hazatérni, de Houstonban és Floridában is figyelemmel kísérik majd a földi irányítók, akik szükség esetén távvezérelhetik majd a járművet.

Mint ismert, a Starliner még június 5-én indult útnak fedélzetén Sunita Williams és Butch Wilmore asztronautákkal. A küldetés eredetileg körülbelül 8 napos lett volna, végül azonban a két űrhajós 8 hónapot fog az ISS-en tölteni a járművük meghibásodása miatt. A jelenlegi tervek szerint 2025 februárjában, a SpaceX Crew Dragon űrhajóján utaznak majd haza.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?
Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik