Tech mobilteszt

Itt egy telefon, ha évekre keres megbízható készüléket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Google Pixel 9 nem a legerősebb belépő szintű csúcstelefon a piacon, de egy jól összerakott, remek funkciókkal megáldott, prémium minőségű mobil, ami teljesen átlagos használatra hosszú évekig kiváló választás lehet – már csak azért is, mert egészen 2031-ig biztosított a szoftveres támogatása.

A Google augusztus 13-án mutatta be a legújabb okostelefon-családját, a Pixel 9-szériát, aminek tagjai (a hajlítható kijelzős Fold modellt leszámítva) a korábbi évekkel ellentétben végre hivatalosan is kaphatók Magyarországon a viselhető kiegészítőkkel együtt – ez ugye azt jelenti, hogy adott a jótállás és a szerviztámogatás. Egy korábbi tesztben már foglalkoztam a Pro és a Pro XL készülékekkel, most pedig a belépő szintű, az említett típusoknál valamivel olcsóbb Pixel 9 mobil kerül a górcső alá.

Google Pixel 9 okostelefon

Tesztalanyom elég könnyen összetéveszthető a Pro variánssal, hiszen a készülékház paraméterei megegyeznek: 152,8 milliméter magas, 72 milliméter széles és 8,5 milliméter vastag telefont kapunk, 198 grammos súllyal, és a kijelző mérete is azonos, 6,3 hüvelyk. Ami a két telefont első pillantásra megkülönbözteti, hogy a képernyő kávái (a fekete sáv a széleken) valamivel vastagabbak, illetve kicsit más a hátlapi kamerasziget – itt csak két modult találunk (hiányzik a Pro variáns telefotó egysége), a kör alakú vaku alatt pedig nincs ott a drágább modellek hőmérője.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu
Google Pixel 9 galéria. Kattintson a többi képünkért!

Az összeszerelés minősége ugyanúgy hibátlan, mint a korábban már kitárgyalt modelleknél, az alumínium keret ugyanakkor itt matt hatású (ami szerintem elegánsabb, mint a csillogós kivitel), és már-már az mondható, hogy a Pixel 9 egy egészen kompakt telefon a sok nagyképernyős tepsi között. Egy kézzel is egész nagy biztonsággal kezelhető, a jobb oldali gombok (bekapcsoló és hangerőszabályzó) kényelmesen elérhetők, a fogás egészen kellemes, köszönhetően a lekerekített sarkoknak, és a stabilitás is rendben van, hála a teljesen sík képernyőnek.

A készülékház megkapta az IP68 minősítést, így víz- és porálló, de jack-csatlakozó nincs, ahogy az alap tárhely sem bővíthető, illetve már a Google sem csomagol töltőfejet a telefonja mellé, csak egy USB-C/USB-C kábelt és egy SIM-tűt találunk a dobozban.

Szajki Bálint / 24.hu

A kijelző mérete viszont hiába akkora, mint a Pro esetében, a panel nem ugyanaz. Típusát tekintve ez is OLED, de a felbontás csak 1080 x 2424 pixel, a fényerő maximuma 2700 nit, a képfrissítés pedig csak 60 és 120 Hz között tud váltani. A két telefont egymás mellé helyezve szakavatott szemek számára ugyan érzékelhető a különbség, viszont a Pixel 9 azért a nagytestvérénél szerényebb képességei ellenére is a csúcskategóriába tartozik a képernyőjét illetően – nem véletlen, hogy jelen pillanatban a harmadik helyen áll a DXOMARK független tesztlabor kijelzőket rangsoroló listáján.

És nem csak a megjelenítés szempontjából beszélhetünk remek megoldásról. A fényerő is akkora, hogy még az augusztusi verőfényben is tökéletesen látszott rajta minden – napszemüvegen keresztül is. Emellé pedig adott a Gorilla Glass Victus 2 előlapi védőüveg (gyárilag felhelyezett fólia viszont nincs), továbbá a felfoghatatlanul gyors és pontos ujjlenyomat-olvasó, de kiválóan működik a 2D-s arcfelismerés is.

Specifikációk és teljesítmény

A hátlapi kamerákat (erre hamarosan kitérek valamivel bővebben) és a képernyőt leszámítva a Pixel 9 sokban nem különbözik a Pro variánstól, konkrétan az alábbi komponenseket találjuk az amúgy kifejezetten pofás burkolat alatt:

  • Google Tensor G4 processzor;
  • 12 gigabájt memória;
  • 128 vagy 256 gigabájt háttértár;
  • 4700 milliamperórás akkumulátor (27 watt vezetéken, 12 watt vezeték nélkül);
  • USB Type-C 3.2;
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, 5G, NFC, UWB, eSIM;
  • sztereó hangszóró jó hangminőséggel.

Az egyel komolyabb modell ennél annyival tud többet, hogy ott alapból 16 gigabájt a memória, szélesebb a tárhelyválaszték, illetve a hátlapon a telefotó egység mellett találunk még egy hőmérőszenzort is – ami érdekes kiegészítés, de aligha fog innen hiányozni bárkinek. Ami viszont kicsit már érthetetlen így 2024 második felében, hogy a készülék 128 gigabájtos tárhelyről indul, miközben ugyanennyi pénzért sok konkurens általában már 256 gigabájtos (vagy ennél is nagyobb) modellt kínál.

Szajki Bálint / 24.hu

A teljesítményről ugyanaz mondható el, mint a korábban tesztelt változatokról: a Tensor G4 chip a benchmark programok alapján nem veszi fel a versenyt az olyan konkurens megoldásokkal, mint az Apple A17 Pro, a Samsung Exynos 2400 vagy a legtöbb androidos csúcskészülékben található Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, de ebből a mindennapokban konkrétan semmi nem érződik. A telefon villámgyorsan betölti az operációs rendszert, bármiféle késlekedés nélkül nyitja meg és futtatja az alkalmazásokat (természetesen egyszerre többet is), játszani is kompromisszumok nélkül lehet vele, a képfeldolgozás is gyorsan történik, és a vadonatúj mesterséges intelligencia-funkciók esetén sincs nagyon hosszú homokórázás.

Ami kicsit szomorú, hogy a telefon Android 14-gyel kerül a boltokba, bár tény, hogy így is a Google telefonja lesz az első, amire hivatalosan megérkezik az idén ősszel debütáló Android 15. Ahogy a korábbi cikkemben is írtam, Samsung, Xiaomi vagy éppen Honor mobilról váltva a testreszabási lehetőségek ugyan kissé szűkösek lesznek, de egy launcherrel azért ez is gyorsan orvosolható. Cserébe egy meglehetősen letisztult, felesleges alkalmazásoktól és reklámoktól mentes rendszert kapunk, amit mindössze pár nap ismerkedés után tényleg nagyszerűen lehet használni.

Ezen a fronton a Pixel 9-telefonok egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy a Google összesen hét évnyi szoftvertámogatást ígér: ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy erre a mobilra még biztosan megérkezik az Android 21, és 2031 augusztusáig letölthető lesz minden egyes biztonsági frissítés, továbbá a Pixel Drop nevű fejlesztések is, amik a gyártó telefonjaira fejlesztett exkluzív szoftveres megoldások.

Adrián Zoltán / 24.hu Balra a Pixel 9, jobbra pedig a Pixel 9 Pro XL.

Itt is van mesterséges intelligencia

A Pixel 9-sorozat egyik legnagyobb kuriózuma, hogy nagyban támaszkodik a Google saját fejlesztésű mesterséges intelligenciájára, a Geminire. A szoftveres újdonságok ugyanakkor Európában csak korlátozva érhetők el, a képgeneráló Pixel Studio, a képernyőmentésekben keresni képes Pixel Screenshot, illetve a hívásokat rögzítő és szövegesen összegző Note Call alapból például elérhetetlen az Európai Unió országainak nagy részében. Az élő szóban kommunikáló Gemini Live is csak akkor hívható elő, ha a telefon mellett még a Google fiókunkat is angolra állítjuk.

Aki tehát arra számított, hogy minden bejelentett funkciót megkap, illetve eljön a magyarul kommunikáló Google szolgáltatások kora, az csalódni fog. A gyártó kommunikációja ugyanakkor arra utal, hogy a Studio és a Screenshot alkalmazások idővel megérkeznek hozzánk is.

Amit megkapunk, az például a kamera alkalmazáson belül az Add Me (Közös Fotó) lehetőség, amivel a telefont egymás kezébe adva, ugyanazt a helyszínt ugyanakkor, felváltva használva, több felvétel készítésével alkotható egészen meggyőző közös kép.

24.hu A Közös Fotó opció a két külön készült fotóból rakta össze az alul látható közös képet.

A telefonra letölthető továbbá a Google Fotók képmanipuláló bővítménye. Ezzel nemcsak a napszakok változtatható meg egy érintéssel a fotóinkon, esetleg tárgyak és személyek törölhetők, de a mesterséges intelligencia ezúttal már arra is képes, hogy az általunk kijelölt homokozót például medencévé alakítsa át, madarakat tegyen az égre vagy várat a hegyoldalba. A végeredmény sok esetben elég meggyőző, de alapos tanulmányozással azért kiszúrható, hogy manipulált fotókkal van dolgunk.

24.hu Felül a valóság, alul pedig az MI munkája, mikor megkértem, hogy tegyen vizet a fű helyére.

Ezen funkcióknál egy fokkal hasznosabb az idei Galaxy S24 telefonokon debütált Karikázva keresés, aminek lényege, hogy hosszan nyomva tartva bármi bekarikázhatóvá válik a képernyőn (akár a kamera képe is), a szoftver pedig azonnal lefuttat egy online keresést a kijelölt területen belüli tartalomra fókuszálva. Ennek hála gépelés nélkül beazonosítható egy termék, egy állat vagy egy helyszín, nem kell azon töprengeni, hogy milyen keresőszavakkal lehetne a leggyorsabban felkutatni az adott témát.

Kamerás képességek

A kijelző mellett a legnagyobb kompromisszumot a kamerák terén kell kötni a Pixel 9 esetében (a Pro modellekhez képest), hiszen a hátlapon csak két modult találunk: az 50 megapixeles főkamerát (Octa PD; 1/1,31 hüvelyk; f/1,68; OIS), illetve a 48 megapixeles ultraszéles egységet (FOV 123˚; 1/2,55 hüvelyk; f/1,7; OIS). Telefotó megoldás itt nincs, így többek között le kell mondanunk a kiváló minőségű ötszörös optikai nagyításról.

Van helyette kétszeres digitális, ami egészen elfogadható felvételeket eredményez, de ha valaki (hozzám hasonlóan) szereti bezoomolva készíteni a képeit, az aligha fog megelégedni ezzel a lehetőséggel.

A főkameráról és a széleslátószögű egységről ugyanakkor elég pozitívan tudok nyilatkozni, hiszen nappal és este is jól teljesítenek, természetes színekkel és remek kontraszttal – zajosodás csak nagy sötétség esetén, elmosódás pedig a szélestátószögű képek széleinél tapasztalható. Kiemelendő továbbá, hogy a Pixel 9 átlagon felüli portrékat készít, még kevésbé ideális fényviszonyok között is, és az előlapi 42 megapixeles (f/2,2) szelfiegység is tisztességesen teszi a dolgát.

Szajki Bálint / 24.hu

Itt érdemes megjegyezni továbbá, hogy a tesztalany a már emlegetett DXOMARK tesztlabor listáján a cikkünk írásának pillanatában a 7. helyen áll kamera kategóriában, olyan mobilokkal osztozva a pozíción, mint az iPhone 15 Pro és Pro Max.

Videós fronton ugyan elöl és hátul is be kell érnünk a 4K/60 fps minőséggel, de a magam részéről továbbra is úgy gondolom, hogy egy átlagfelhasználónak ez bőségesen elég, a minőségre pedig a mozgóképek esetén sem lehet egy panaszos szavunk sem.

Remek társ lehet, sokáig

A Pixel 9-re nem mondható, hogy a legjobb belépő kategóriás csúcstelefon, amiben komoly szerepet játszik, hogy a készülék lelkét adó chip azért elmarad a konkurensektől, illetve zavaró az is, hogy itt csak 128 gigabájt jár a 380 ezer forintos nyitóárért. Cserébe viszont nagyon jól összerakott készülékkel van dolgunk, kiváló képernyővel és remek fotós képességekkel. A 4700 milliamperórás akkumulátorral az egynapos üzemidő bőven megvan (de akár több is kihozható belőle), illetve nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a Google hét évnyi szoftveres támogatást biztosít.

Szajki Bálint / 24.hu

Ebben a kategóriában persze elég nagy a tolongás, és tényleg egyéni preferencia kérdése lehet, hogy valaki egy Samsung Galaxy S24, egy Xiaomi 14, esetleg egy Motorola Edge 50 Ultra teszi le a voksot. Ha valakinek mindennél fontosabb a nyers teljesítmény, annak persze nem tudom jó szívvel ajánlani ezt a telefont (ahogy a Pro és Pro XL variánsokat sem), de ha valaki „csak” egy jól használható, megbízhatóan működő és kiválóan összerakott mobilt keres, aminél a fotók minősége is bőven az átlagon felüli, annak érdemes lehet a Pixel 9-et is feltenni a lehetséges jelöltek listájára.

Ha pedig valaki nem csúcstelefont szeretne, hanem kifejezetten jó ár/érték arányú, megfizethetőbb készüléket, azoknak itt a nyár közepén készült összeállításunk, ami olyan mobilokat tartalmaz, amiket már 150 ezer forint alatt haza lehet vinni.

Kapcsolódó
Pixel 9 Pro XL: könnyen megszerethető a Google új csúcstelefonja
Megnéztük, mire képes a keresőóriás prémium kategóriás telefonja, ami már hazánkban is kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik