Tech

Ismét repülhet a SpaceX rakétája

Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP
Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ismét visszatérhet az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétája, miután az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) csütörtökön engedélyezte küldetéseinek folytatását – írja az MTI. Az űreszköz július 11-i felbocsátása után hibásodott meg, a probléma miatt 20 műholdat veszített el a SpaceX.

Ilyen esetekben az FAA vizsgálatot indít, és amíg az érintett rakétatípust nem találják biztonságosnak, nem repülhet ismét. A Falcon 9 egyébként rendkívül megbízható szerkezet, ezt megelőzően mindössze egy alkalommal, 2015-ben hibásodott meg.

A repülésügyi hatóság július 25-én azt közölte, hogy nem találtak a közbiztonságot érintő problémát a rakéta anomáliájának elemzésekor, ezért engedélyezik további missziókat, miközben az átfogó vizsgálat folytatódik.

A SpaceX az X közösségi médiaplatformon jelentette be a döntést, a rakéta már július 27-én ismét elindulhat. Elon Musk űrvállalata közleményében a július 11-i incidensről azt írta, hogy annak oka a folyékony oxigén szivárgása volt, ami az egyik hajtóműalkatrész túlzott lehűléséhez vezetett, és megrongálta a hardvert.

A meghibásodás a kaliforniai Vandenberg űrbázisról való felszállás után következett be: a Falcon 9 rakétájának a két fokozata időben szétvált, és az első fokozat pár perccel a felszállás után a terveknek megfelelően landolt egy drónhajón, de a rakéta felső része kudarcot vallott, a rajta utazó műholdak mind elvesztek.

A Falcon 9 jelenleg az egyetlen rendszeresen használt amerikai rakéta, amely a NASA űrhajósait el tudja juttatni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrhivatal a tervek szerint augusztusban akar ismét asztronautákat küldeni az ISS-re a SpaceX Crew Dragon űrkapszulájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik