Tech zöldövezet

Fából készült műholdat bocsát fel Japán

KOTA KAWASAKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP
KOTA KAWASAKI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Fából készült műholdat állítanának Föld körüli pályára japán kutatók szeptemberben – írja az MTI. Az eszközt a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai fejlesztettek ki, és a SpaceX egyik rakétájával bocsátanák fel.

A kísérleti műhold kocka alakú, minden éle 10 centiméter hosszú, alkotói arra számítanak, hogy a fa teljesen elég, amikor a szerkezet visszatér a légkörbe, és nem szennyezi majd a környezetet fémdarabokkal.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Közülük sok darabjaira hullott szét, így mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek.

A fejlesztők a jövő héten tervezik átadni a liliomfából készült LignoSat műholdat a JAXA japán űrügynökségnek. Szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik majd a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űreszközt ezután az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki a világűrbe, hogy teszteljék szilárdságát és tartósságát.

Kapcsolódó
25 éve elveszett műholdat találtak
Az objektumot 1974. április 10-én bocsátották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik