Tech

Közel 30 éve rejtély, mi okozott furcsa morajlást az óceánban

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

A Csendes-óceán déli részén található a szárazföldektől legtávolabbi helyszín, a Nemo-pont. Az űrkutatásban régóta használják már ezt a helyszínt arra, hogy az irányított visszatérés során ide zuhanjanak le a különböző űreszközök, ugyanis itt a legkisebb az esélye a balesetnek.

A tervek szerint itt merül majd hullámsírba az évtized végén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is. Amikor egy hajó áthalad rajta, a legközelebbi szárazföld 2689 km-re van tőle. Összehasonlításképp: az ISS 400 km-es magasságban kering fölöttünk. Ugyanakkor nemcsak emiatt érdekes ez a hely.

IFLScience arról ír, hogy 1997-ben az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) ezen a helyen furcsa, ultra alacsony frekvenciával bíró hangot észlelt.

Az óceánban elhelyezett mikrofonok adatai szerint a hang erőteljes és rendkívül hangos volt, a víz alatt rögzítettek közül az egyik leghangosabb. A hang annyira erőteljes volt, hogy az egymástól 4800 km-re lévő hidrofonok is rögzítették.

A NOAA tudósa, Chris Fox szerint a hangot egy tengeri állat adhatta ki – ez persze egyből összeesküvés elméletekhez vezetett. A szakember adott egy másik, sokkal valószínűbb magyarázatot is. Mint mondta, a jéghegyek repedése és a jégrengések adhatnak ki olyan erőteljes hangot, hogy a megfelelő érzékelőkkel még 5000 km-ről is hallani lehessen azokat. Mivel az eset nyáron történt, valószínű, hogy valóban az Antarktisz jege lehet a forrás, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Rejtélyes morajlásokat hallanak Észak-Írországban
A helyiek közül sokan nem tudnak aludni a zaj miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik