Tudomány

Rejtélyes morajlásokat hallanak Észak-Írországban

Illusztráció: Catherine Falls Commercial / Getty Images
Illusztráció: Catherine Falls Commercial / Getty Images

Többször írtunk már arról, hogy a világ több pontján különös morajlások zavarták meg egy-egy város életét, most pedig Észak-Írországban történik valami nagyon hasonló, derül ki az IFLScience cikkéből.

A Tyrone megyei Omagh környékén többen hallották a zajt az elmúlt éjszakák folyamán, olyannyira, hogy sokan aludni sem tudtak. Jelenleg senki sem tudja biztosan, honnan jön az irritáló hang, ezért a helyi tanács hangszakértőket hívott, hogy kivizsgálják a problémát.

Kezdetben azt hittük, hogy a zaj csak a város délkeleti részén hallatszik, azonban ahogy telt az idő, és az emberek elkezdtek velem beszélgetni, világossá vált, hogy a város egészét érinti, és fennáll a lehetősége, hogy szezonális jellegű

— mondta Stephen Donnelly helyi politikus.

Az 1970-es évek óta számos alkalommal jelentették a zúgást Európa, Ausztrália és Észak-Amerika egyes részein. Az egyik figyelemre méltó példa 1993-ban kezdődött, amikor az új-mexikói Taosban az emberek rejtélyes, alacsony frekvenciájú zúgásra kezdtek panaszkodni, amelyet szinte vibrációs jellegű volt. A kutatók alaposan tanulmányozták az úgynevezett taosi morajlást, de még mindig nincs egyetértés a forrását illetően.

Természetesen rengeteg elmélet terjed arról, hogy mi állhat a zúgás hátterében. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a morajlások jelentős részét repülőgépek okozzák, mások pedig azon az állásponton vannak, hogy a légkörbe belépő meteorok dübörgéséről van szó. Az egyik visszatérő elmélet szerint valami köze lehet a hadsereg által használt nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokhoz is, biztosat azonban még mindig nem lehet állítani.

Kapcsolódó
Különös morajlásokat hallanak világszerte
Szakértők egy csoportja megpróbálta kideríteni, mi okozza a zajokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik