Tech

Az Xbox Series X konzolból is érkezhet erősebb változat

Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images
Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images
Egy dél-koreai hatóság adatbázisában bukkant fel egy új Xbox konzol.

A napokban számos hitelesnek tűnő adat látott napvilágot a hivatalosan egyelőre még be sem jelentett PlayStation 5 Pro konzolról, és ezzel szinte párhuzamosan olyan információk kerültek ki az internetre, amik arra utalnak, hogy a Microsoft is piacra dob egy új változatot az Xbox Series X konzolból – írja a magyar IGN.

Az információk forrása az Xbox News for Koreans X-csatorna, ami a National Radio Research Agency-nél (Nemzeti Rádiókutatási Ügynökség) szúrta ki, hogy a dél-koreai hatóság bejegyzett egy új Xbox Dev Kitet (XDK), egy olyan konzolt, amit kifejezetten a fejlesztők számára gyártott a Microsoft, hogy a munka még azelőtt elindulhassanak rajta, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt variánst egyáltalán bejelentenék.

A National Radio Research Agency egy olyan hivatalos szerv Dél-Koreában, ami a helyi törvények értelmében minden egyes elektronikus eszközt bevizsgál (majd elutasít vagy jóvá hagy), hogy a szakemberek megbizonyosodhassanak arról, a készülék nem okoz-e problémákat a rádióhullámok rendszerében.

Az Xbox News for Koreans külön kiemelte, hogy az említett fejlesztői készlet egy új konzolhoz tartozik, mivel új sorozatszámott kapott: 2089. A 2017-ben az Xbox One X fejlesztői változata 1788-as sorszámmal került lajstromba, míg a 2020 nyarán az Xbox Series X/S konzolokat 1881-es sorszámmal látták el. Az új Xbox Dev Kit bejegyéze egyben azt is jelenti, hogy a helyi játékfejlesztők már jó eséllyel dolgozhatnak az új eszközzel, amiről egyelőre semmit nem tudni azon kívül, hogy létezik.

Az új (és vélhetőleg erősebb) Xbox Series X konzol létezését erősíti az is, hogy az Official Xbox Podcast februári adásában Phil Spencer és Sarah Bond, a Microsoft Gaming és az Xbox-divízió vezetői már pedzegették újabb és erősebb hardverek érkezését. Az IGN ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy korábban már voltak pletykák egy lemezmeghajtó nélküli Xbox Series X érkezéséről is, így nem kizárt, hogy ez a modell járt a National Radio Research Agency-nél. Ennek ugyanakkor némileg ellentmond, hogy amennyiben az olvasó egységen kívül  hardver nem változik, úgy nem lenne szükség rá, hogy a hatóság ismét bevizsgálja a konzolt.

Az erősebb Xbox Series X érkezése viszont azért sem elképzelhetetlen, mert a már bevallottan a 2020-ban piacra dobott újgenerációs konzolok (PS5, Xbox Series X és S) életciklusának felénél járunk, illetve az ilyen jellegű gépek világában bevetett szokás, hogy néhány évvel a premiert követően a gyártók az alapmodellnél valamivel áramvonalasabb (kisebb, áttervezett) vagy hardveresen erősebb változattal állnak elő. Így volt ez már a PlayStation 2 esetében is, de az Xbox 360-ból és a PlayStation 3-ból is több variáns készült, a Nintendo Switch is kapott egy jobb kijelzővel szerelt verziót, a PlayStation 4 az életciklusa közepén kapott egy Pro verziót, az Xbox One-ból pedig 2017-ben készült el a jobb komponenseket tartalmazó Xbox One X.

A tavaly decemberben debütált, karcsúsított PS5 alapmodellek után a PlayStation 5 Pro állítólag már az idei karácsony előtt a boltokba kerülhet, és az sem lenne meglepő, ha a Microsoft ugyanekkor dobna piacra egy felturbózott újgenerációs Xbox konzolt.

Kapcsolódó
Még idén a boltokba kerülhet a PlayStation 5 Pro
És a várható specifikációkat illetően is egyre több részlet látott napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik