Tech

Még idén a boltokba kerülhet a PlayStation 5 Pro

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
És a várható specifikációkat illetően is egyre több részlet látott napvilágot.

Még idén, a karácsony előtti ünnepi szezonban a boltok polcaira kerülhet a PlayStation 5 Pro, a 2020-ban megjelent konzol erősebb hardver szerelt változata – írja Tom Henderson, külön kitérve arra, hogy az eredetileg a Moore’s Law is Dead You YouTube-csatorna által kiszivárogtatott információk hitelesek, hiszen azok a Sony által a konzolra fejlesztő cégeknek kiküldött dokumentumokból származik.

Bár ezek nem megerősített információk, Henderson az elmúlt években rendre „pontosan jósolta” meg a Sony újdonságait, a DualSense Edge kontrollertől kezdve a lecsatolható Blu-ray olvasóval szerelt PS5 Slim modellig. A most kiszivárgott információk szerint az alábbi változásokra lehet számítani az alapmodellhez képest:

  • 45 százalékkal gyorsabb renderelési sebesség
  • 2-3-szor, akár négyszer gyorsabb sugárkövetés (Ray-tracing)
  • 33,5 teraflop teljesítmény
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) felskálázási technológia
  • 8K felbontás támogatása
  • egyedi gépi tanulási architektúrára

A szivárgások emellett arról szólnak, hogy bár a gépet ugyanazon processzor hajtja majd, mint a sima PlayStation 5-öt, ez a lapka már egy úgynevezett High CPU Frequency Mode-dal kerül a továbbfejlesztett konzolba, ennek hála elérhető lesz a 3,85 GHz órajel, ami 10 százalékos növekedés az eredeti gép teljesítményéhez képest. Változik továbbá a memória is, ami immár 576 GB/s sebességre lesz képes, ami 28 százalékos teljesítménynövekedést jelent az eredetileg használt modulhoz képest.

Hogy a gyakorlatban ez pontosan mit fog jelenteni, arról egyelőre csak találgatások vannak, de hozzáértők szerint, ahogy a PS4 Pro esetében, úgy hatalmas előrelépés azért is sem várható az eredeti PS5 tudásához képest: egyes játékok esetében valamivel látványosabbá válhat a grafika, illetve az új gépnek hála a jelenleginél több program támogathatja a natív 4K felbontást 120 Hz-es képfrissítés mellett.

A PlayStation 5 Pro érkezése amúgy nem számít kuriózumnak, hiszen a konzolok világában jó ideje bevetett szokás, hogy néhány évvel a premiert követően a gyártók az alapmodellnél valamivel áramvonalasabb (kisebb, áttervezett) vagy hardveresen erősebb változattal állnak elő. Így volt ez már a PlayStation 2 esetében is, de az Xbox 360-ból és a PlayStation 3-ból is több variáns készült, a Nintendo Switch is kapott egy jobb kijelzővel szerelt verziót, a PlayStation 4 az életciklusa közepén kapott egy Pro verziót, az Xbox One-ból pedig 2017-ben készült el a jobb komponenseket tartalmazó Xbox One X. Ahogy a PS4 esetében, a Sony a PS5-nél is először áramvonalasabb modellekkel állt elő, a következő állomás pedig a Pro változat lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy elértünk a PlayStation öt (piaci) élettartamának feléhez.

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik