Tech

A kreatív munkákhoz nem elég egy mezei monitor

ASUS
ASUS
A kreatív munkákhoz sokszor nem elég egy általános számítógép, vagy laptop, és még ha sokat is áldozunk egy-egy ilyen eszközre, a tökéletesen élethű megjelenítés akkor sem garantált. Ezen igények kielégítését tűzte ki célul az ASUS ProArt-szériája. Az ASUS monitorok képénél már tényleg csak a valóság szebb.

Napjainkban szinte már alig találni olyan szakmát, amihez ne lenne szükség valamiféle számítógépes tudásra, legyen az egy egyszerű Word-, Excel-, esetleg adatbáziskezelés, vagy egy speciális szoftver ismerete. Az irodai munkák többségénél alapvetően nincs szükség személyreszabott eszközökre, és egy mezei laptop vagy PC is elég a hétköznapi feladatok ellátásához. Azonban az olyan kreatív hivatások képviselőinek, mint például az építészeknek, a grafikusoknak, valamint a fotográfusoknak sokszor fejlett hardverrel felszerelt eszközökre van szükségük, amelyek képesek nagy tárhelyet, számolási kapacitást és erős videókártyát igénylő szoftverek futtatására.

Ám még ha egy erős gamer laptoppal, vagy a videóvágók és grafikusok által előszeretettel használt Macbookról is van szó, az esetek többségében a fejlett alapgép mellé szükség van legalább egy, de inkább két-három olyan monitorra is, amely az adott szakmához elengedhetetlen képességekkel bír. Vegyük példának a fotográfusokat, akiknek egyáltalán nem mindegy, milyen színpontossággal dolgozik egy adott eszköz, vagy akár az építészeket és az animátorokat, akiknél pedig a teljesítmény bír kiemelt fontossággal. Ezen felhasználók igényét szolgálja ki a széles termékpalettájáról ismert ASUS ProArt-szériája, amely kifejezetten alkotók számára készít monitorokat.

ASUS

A kijelzők fontossága pedig nem hangsúlyozható eléggé: egy-egy árnyalatnyi színeltérés, a lassabb képfrissítési sebesség, a megfelelő csatlakozók hiánya, vagy korlátolt mennyisége, esetleg a monitor beállítási lehetőségeinek korlátoltsága komoly nehézségeket jelenthet a szakemberek számára. Ezeknek a faktoroknak a figyelembevétele rendkívül fontos a monitorvásárlás előtt, ezért érdemes megvizsgálni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a piacon.

ASUS ProArt – alkotókra tervezve

Amennyiben a testreszabhatóság az elsődleges szempont, kevés jobb ajánlatot találni, mint az ASUS ProArt Display PA279CRV, ami kifejezetten videósok, filmkészítők, fotósok és designerek igényeire szabva készült. Az eszköz kiemelt előnye, hogy rengeteg csatlakozási lehetőséget kínál. Van HDMI, USB Type-A bemenet, illetve adatokat és tápellátást is biztosító USB-C csatlakozó. Adott továbbá a DisplayPort is, amely eszközök sorba kötésének támogatásával is bír, így könnyedén egymáshoz csatlakoztathatjuk a monitorokat, ezzel elősegítve a rendkívül gyors adattovábbítást.

ASUS

A gépet lényegében úgy forgathatjuk, tekerhetjük, ahogy csak akarjuk: a képernyő magassága 0 és 130 mm között állítható, -5 és 23° fok között dönthető, könnyedén oldalára fordítható, valamint az állvány mentén történő forgatás sem okoz gondot. A 27 hüvelykes 4K HDR monitor gyári előkalibrálásának köszönhetően pedig több mint 1,07 milliárd színt képes megjeleníteni. Ez a hasonló méretű FHD kijelzőkhöz mérten négyszeres pixelsűrűséget és háromszoros képernyőterületet, ráadásul élesebb és részletesebb képeket eredményez.

Ha viszont a színvisszaadás a legfontosabb számunkra, ami leginkább a grafikusokra és az animátorokra jellemző, még ennél is magasabb szintet képvisel az ASUS Delta E < 1-es színhűséggel bíró ProArt Display PA32UCXR eszköze. A monitor a mini LED technológiának köszönhetően elképesztő képminőséget és kiemelkedően hosszú élettartamot, 1600 nites csúcs fényerejével páratlan megvilágítást, két Tunderbolt 4 csatlakozójával pedig sosem látott gyorsaságú adattranszfert tesz lehetővé. Erre pedig úgy képes, hogy kevesebb energiát fogyaszt és bármilyen ablakméreténél tökéletes színeket jelenít meg a felhasználók számára.

ASUS

Az egyik legfontosabb funkciója az eszköznek, a korábban már említett csatlakozási sokoldalúságon túl, az önkalibrációs mód. Ennek köszönhetően bármikor finomhangolhatjuk a panel színbeállításait, egyéni preferenciáinkat pedig el is menthetjük. Az ASUS Smart HDR Technology-nek köszönhetően az eszköz alkalmas kábel-, vagy műholdas tévére történő tartalom készítésére is, emellett természetesen adott a DolbyVision és a HDR10-kompatibilitás is. Külön kiemelendő továbbá, hogy a monitor nem szorítkozik egy-egy ökoszisztémára, így minden, a géphez csatlakoztatható eszköz operációs rendszerével kompatibilis, legyen szó kameráról, telefonról, laptopról, így akár Macbookokkal is kiválóan működik, csakúgy, mint a többi ProArt-modell.

Végül vannak olyan munkák, amelyek a fent említett dolgok mellett nagyfokú mobilitást is igényelnek. Az ilyen felhasználók számára tökéletes választás az ASUS 15,6 hüvelykes ProArt PA169CDV monitora, ami könnyed súlyának és kompakt méretének köszönhetően a táskánkban is simán elfér, így bármikor útra kelhet velünk. A 10 pontos érintőképernyős 4K UHD panel képességeit egy soha le nem merülő tollal is kamatoztathatjuk: grafikai munkákat, építészeti terveket és számos egyéb, nagy precizitást igénylő feladatot elvégezhetünk vele.

ASUS

A könyv méretű, mégis rendkívül vékony és alig több mint 1 kilós eszköz szintén számos bemenettel bír, melynek köszönhetően könnyedén csatlakoztathatjuk más eszközeinkhez. A színpontosság természetesen itt is kimagasló, ráadásul a gyártó szerint a toll és a képernyő pixelre pontosan össze van köttetve, így lényegében sikerült rekreálni a papírra való rajzolás érzetét, a digitális szoftverek minden előnyével karöltve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik