Tech

Súlyos biztonsági rést találtak a Teslák rendszerében

Smith Collection/Gado/Getty Images
Smith Collection/Gado/Getty Images

Súlyos sérülékenységet talált két biztonsági kutató a Tesla autóknál, írja a Bleeping Computer. Az autógyártó legújabb alkalmazásának 4.30.6-os verzióján és a Tesla szoftver 11.1-es 2024.2.7-es verzióján lévő biztonsági rés az autó kéretlen személyek által történő feloldásával és elindításával járhat.

A támadás úgy kezdődik, hogy egy Tesla töltőállomáson a támadó beállít egy Tesla Guest nevű Wi-Fi hálózatot, amely általában megtalálható a Tesla szervízközpontjaiban, így ismerik az emberek. Ezt követően Raspberry Pi-vel vagy Android telefonnal, de akár egy Mysk Flipper Zeroval is sugározható a hálózat. Amint az áldozat csatlakozik a meghamisított hálózathoz, egy hamis Tesla bejelentkezési oldalt küldenek neki, amely arra kéri, hogy a Tesla-fiókja hitelesítő adataival jelentkezzen be.

Bármit is ír be ezután az áldozat az adathalász oldalra, a támadó valós időben láthatja.

A Tesla-fiók hitelesítő adatainak megadása után az adathalász oldal egyszeri jelszót kér a fiókhoz, hogy segítsen a támadónak megkerülni a kétfaktoros hitelesítést. Ezt követően gyorsan be kell lépnie a támadónak az ellopott hitelesítő adatokkal a Tesla alkalmazásba. Az áldozat fiókjához való hozzáférés lehetővé teszi a támadó számára, hogy új Telefonkulcsot adjon hozzá. Ehhez az autó közvetlen közelében kell lenniük, mindössze néhány méterre.

A Mysk szerint egy új telefonkulcs hozzáadásához nem kell kinyitni az autót, ami jelentős biztonsági rést jelent. Tovább rontja a helyzetet, hogy az új telefonkulcs hozzáadása után a Tesla tulajdonosa nem kap értesítést erről az alkalmazáson keresztül, és nem jelenik meg figyelmeztetés sem az autó érintőképernyőjén.

Az új telefonkulccsal a támadó kinyithatja az autót, és aktiválhatja annak összes rendszerét, így elhajthat, mielőtt a valódi tulaj rájönne, mi történt. A kutatók beszámoltak eredményeikről a Teslának, az autógyártó azonban megállapította, hogy a jelentés nem elég részletes. A lap megkeresésére cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kapcsolódó
Másodpercek alatt feltörhetők a Teslák
Mutatjuk, hogyan védekezhet ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik