Tech

Kerekeket kapott a mozgássérült teknős

ViniSouza128 / Getty Images
ViniSouza128 / Getty Images

Újra képes közlekedni Filó, a 25 éves fekete teknős (Chelonoidis carbonarius), aki egy műtét után vált mozgássérültté – írja az IFLScience. A hüllőnek 3D nyomtatással készítettek egy négy kerékkel ellátott protézist, amellyel végre ismét „járhat”.

Az állat első lépéseiről az új segédeszközzel videó is készült.

A mintegy 20 kilogrammos Filót azért kellett megműteni, mert tojásrekedése volt. Ez a rendellenesség akkor alakul ki, ha egy teknős nem jut megfelelő táplálékhoz, elegendő napfényhez vagy más okok miatt nem tud elég kalciumot termelni a szervezete. Ilyenkor gyenge héjú, eldeformált tojások jönnek létre az állat szaporítószervében, amelyek még a testen belül eltörnek, kifolyó tartalmuk pedig komoly fertőzéseket okozhat.

Ilyen esetekben az állatorvosok műtéttel segítenek a beteg példányon, amely során eltávolítják a teljes szaporítószerv-rendszerét. Sajnos Filó operációját egy olyan ember végezte, aki nem a hüllőkre szakosodott, ezért a beavatkozás komplikációkkal járt. A teknős hátsó lábai részlegesen lebénultak, amely megnehezítette számára a mozgást.

Filó ezután Giuliano Setem állatorvos gondozásába került, aki Cícero Moraes 3D-s dizájner segítségét kérte egy protézis megalkotásához. Moraes arcrekonstrukciói révén vált ismertté, amelyekkel akár több ezer éve elhunyt embereket is képes megeleveníteni, azonban az állatorvosi munkák sem ismeretlenek számára, hiszen ő is része volt annak a csapatnak, amely megalkotta a világ első 3D-nyomtatott teknőspáncélját.

A most elkészített szerkezet egyébként nemcsak kerekeket biztosít a teknős számára a mozgáshoz, hanem védelmezi hasát is, ott ugyanis a félresikerült műtét során megsérült a páncélja.

Cícero Moraes munkásságáról bővebben:
Brazíliában elevenedett meg egy 900 éves magyar nő arca
Az arcrekonstrukciók egyik legismertebb mesterét, Cícero Moraest kérdeztük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik