Tech

Itt az akkumulátor, ami 50 évet is kihúz egy töltéssel

Betavolt
Betavolt

Kínai tudósok olyan nukleáris akkumulátort építettek, amely akár 50 évig is képes energiát termelni újratöltés nélkül – írja a Live Science. A fejlesztés jelentős előrelépést mutat az atomenergia miniatürizálásában, mivel a nikkel 63-as, béta radioaktív izotópját sikerült egy apró, pénzérme méretű egységbe zárni.

A pekingi székhelyű Betavolt startup jelenleg kísérleti fázisban lévő, 15 x 15 x 5 milliméteres nukleáris akkumulátora 100 mikrowatt teljesítmény és 3 V feszültség biztosítására képes. 2025-re a cég ezt egy 1 wattos akkumulátorrá kívánja növelni.

A fejlesztés jól halad, és ha minden így marad, hamarosan a tömeggyártás is megkezdődhet. A vállalat vezetői szerint a technológia hamarosan okostelefonokba és drónokba is bekerülhet, azonban különösen olyan ágazatokban számítanak nagy érdeklődésre, ahol hosszú élettartamú tápegységekre van szükség. Ilyen például az űrkutatás, az orvosi eszközök, a mikroprocesszorok és a mesterséges intelligencia piaca.

Az akkumulátor működési elve, hogy a lebomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítják. Amennyiben az űrben használják ezeket az egységeket, csekély veszélyt jelentenek. Ha viszont olyan eszközökben használják, amelyek közel vannak az emberhez, például szívritmus-szabályozókban vagy jövőbeni okostelefonokban, olyan anyagokkal szükséges leárnyékolni azokat, amelyek elnyelik a káros sugárzást.

A nukleáris akkumulátorok réteges kialakítása megakadályozza a hirtelen ütésből származó tüzet vagy robbanást, és egyelőre hatékonynak tűnik a mínusz 60 és a 120 Celsius-fok közötti tartományban.

A fejlesztés bár ígéretesnek hangzik, De Juan Claudio Nino, a Floridai Egyetem anyagtudósa jelezte, a fejlesztésnek jelenlegi formájában egyszerűen nincs elég energiája egy mobiltelefon működtetéséhez, és komoly energiát kell fordítani a leárnyékolás problémájának hosszútávú megoldására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik