Tech

Itt a router, ami láttán rögtön felmerül: ez miért nem nekem jutott az eszembe?

Megoldódott egy jelentősnek nem nevezhető, de létező probléma.

Idén is Las Vegas ad otthont a világ legnagyobb kütyüexpójának, ahol rengeteg vállalat mutatja meg a legújabb portékáit és fejlesztéseit. Idén szinte minden a mesterséges intelligenciáról szól, de nagyot megy az átlátszó kijelző is, amiből a Samsung és az LG is megmutatta a saját megoldását, illetve idén is akadnak szép számmal kisebb cégek, amiknél olykor-olykor felbukkan egy olyan termék, amit meglátva az ember ösztönösen a homlokára csap egy „ez miért nem nekem jutott eszembe” felkiáltással.

2024-ben ezt a reakciót belőlem a hálózati eszközökben utazó GL.iNet vadonatúj routere, a The Marble (GL-B3000) váltotta ki. Hasonló eszköze szinte mindenkinek van otthon, és bár nagyon hasznos készülékről van szó, abban talán megegyezhetünk, hogy a dizájnos Mesh megoldásokat leszámítva a legtöbb nem egy szép darab, és az ember igyekszik úgy elhelyezni őket az otthonában, hogy ne legyenek szem előtt.

A jelentősnek nem nevezhető, de létező problémával tisztában van a GL.iNet is, úgyhogy előállt a már említett The Marble-lel, ami egy teljesen hagyományos router, azzal a jópofa csavarral, hogy az eszköz bepattintható egy képkeretbe, amibe olyan fényképet és művészeti munkát rakunk, amihez éppen kedvünk van. Ezzel a gyártó megoldotta, hogy az amúgy nélkülözhetetlen eszköz a lakás bármely pontján bárhol elhelyezhető legyen, és ne szúrja a szemet. Csak az áramellátást biztosító hálózati vezetéket és az egységbe dugott UTP-kábeleket kell ügyesen elhelyezni.

GL.iNet

A keret a hátsó támasztékának hála bármilyen vízszintes felületre lehelyezhető, de a kialakítása a falra szerelést is lehetővé teszi.

A The Marble ugyanakkor nemcsak praktikus kialakítást kapott, de a fő funkcióját is remekül ellátja, hiszen Wi-Fi 6 kompatibilis, 2,4 GHz-en maximum 574 Mbps sebességet biztosít, míg 5 GHz-en 2402 Mbps a plafon. Emellé támogatja a WireGuard védelmet és legalább 30 különböző VPN szolgáltatást, a burkolat alatt pedig egy 14 milliméteres gyártástechnológiával készült, kétmagos Qualcomm chip gondoskodik arról, hogy mindig stabil vezeték nélküli hálózat álljon a rendelkezésünkre otthon.

GL.iNet

Az elektronikai eszköz képkeretbe rejtése ugyanakkor nem csupán a GL.iNet munkatársainak jutott eszébe: az idei CES nyitányaként a Samsung is bemutatott egy hasonló, Music Frame névre keresztelt megoldást, ami lényegében a Sonos és az IKEA hasonló ötletét másolta le: itt egy többfunkciós okoshangszóró került olyan képkeretbe, mint a cikkünk tárgyát képező router.

Kapcsolódó
Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka
A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

A 24.hu a Samsung vedégeként vesz részt a 2024-es CES-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik