Tech

A Sonos és az IKEA babérjaira tör a Samsung, itt a Music Frame, a képkeretbe épített hangszóró

Birkás Péter / 24.hu
Birkás Péter / 24.hu
Az ötlet nem új, de jobbnak tűnik a jelenleg kapható megoldásoknál.

A Samsung helyi idő szerint január 7-én este hétkor tartotta Las Vegasban a The First Look című sajtórendezvényét, ahol megmutattak minden olyan újdonságot, amivel a 2024-es, hivatalosan január 9-én induló CES kütyüexpóra érkeztek. Láthattuk többek között az okostévék új korszákít ígérő idei Neo QLED 8K televíziót, illetve a dél-koreai gyártó leleplezte a világ első átlátszó Micro LED kijelzőit is.

A cég ugyanakkor nemcsak képernyőkkel érkezett a show-ra, hiszen bemutatkozott a Music Frame névre keresztelt eszköz is, ami lényegében egy kellően komoly teljesítményű hangszóró és egy képkeret szerelemgyermeke. Ha az ötlet ismerősen hangzik, az nem véletlen, hiszen az amerikai Sonos és svéd IKEA néhány éve közösen már piacra dobott egy hasonló megoldást, ez volt a bútoráruházakban kapható Symfonyk képkeret, aminek pont ugyanaz a funckiója, mint a most debütált Music Frame-nek: dekorációban elrejteni a hangtechnikát, ami önmagában zenelejátszásra is alkalmas, de használható akár oldalsugárzóként is Sonos hangprojektorok mellé.

Ugyanezt tudja a Samsung frissen leleplezett üdvöskéje is, ami méretre kisebb, mint a Symfonysk, és a klasszikusabb képkeret formát követi, viszont az IKEA-ban kapható, szövetre nyomott művészi munkák helyett mi magunk rakhatunk be bármilyen képet egy plexi lap mögé. A látszat tehát ne tévesszen meg senkit, nem egy képernyőt kapunk, amire bármilyen digitális tartalom kivetíthető – pedig az mennyivel jobb (bár értelemszerűen drágább) megoldás lett volna.

A HW-LS60D kódnevű Music Frame a kialakításának hála akár a falra is felhelyezhető, de megáll bármilyen polcon is. A letisztult külső mögött pedig egész komoly hangtechnika lakozik.

Belül két mélysugárzó, két magassugárzó és két középtartományú hangszóró kapott helyet, ezek együtt kompatibilisek a Dolby Atmos formátummal, a gyártó pedig a Samsung SpaceFit technológiával tudja bekalibrálni, hogy a hangszóró az otthonául szolgáló helyiséghez leginkább passzoló módon szólaljon meg.

Birkás Péter / 24.hu Egyszerű képkeretnek tűnnek, közben pedig elég komoly hangszórók.

Az eszköz emellett támogatja a Samsung Q-Symphony megoldást is, tehát a tévével összekötve a hangszórók a kijelzővel összedolgozva, együtt biztosítják a megfelelő hangélményt. A két mélysugárzó hátrafelé néz, a többi négy egység viszont elsőre sugároz, és a bemutató demóhelyiségében tapasztaltak alapján elég ügyesen ellátják a feladatukat, kellően erős basszussal, mellé telt és részletes hangzással.

A Music Frame Bluetooth-on keresztül használható hagyományos hangszóróként, a vezeték nélküli hálózaton át pedig összeköthető a Samsung okostévékkel, illetve hangprojektorokkal. A szintén képkeretet idéző The Frame tévé mellé kettőt helyezve a falra funckionálhatnak oldalsugárzóként, de hasonlóképpen kiegészíthetnek egy kompatibilis soundbart, sőt az eszköz akár még mélysugárzóként is beállítható. A kialakítás előnye pedig az, hogy dekorációként lényegében észrevétlenül helyezhetünk el hangeszközt szinte bárhol a lakásban – ami sokak számára fontos tényező.

Birkás Péter / 24.hu

Az eszköz ráadásul akár okoshangszóróként is használható a beépített mikrofonnak és IoT megoldásoknak hála – tehát akár a Smart Things okosotthon szisztémába kötött többi okoseszközünk is vezérelhető általa hangparancsokkal.

Ahogy többi január 7-én bejelentett termék esetében, úgy árat és pontos megjelenési dátumot a Music Frame esetében sem közölt a gyártó, jelenleg csupán annyi tűnik bizonyosnak, hogy a különleges hangsugárzó még idén forgalomba kerül.

Kapcsolódó
Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka
A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

A 24.hu a Samsung vendégeként vesz részt a 2024-es CES-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik