Tech hardverteszt

Hangszórónak remek, dekorációnak kicsit kevés a Symfonisk képkeret

IKEA
IKEA
Az IKEA és a Sonos nem először dob piacra közös terméket, korábban jelentkeztek már lámpaként, illetve polcként is funkcionáló hangszóróval, idén nyáron pedig megérkezett a Symfonisk termékcsalád harmadik tagja, egy képkeret, ami újfent egy vezeték nélküli hangszórót rejt. Utóbbi funkciót maradéktalanul be is tölti a szerkezet, viszont – meglepő módon – dekorációs elemként csak egy túlságosan kompromisszumos megoldást kapunk.

A Symfonisk képkeret (ami valójában nemcsak egy keret, de kép is egyben) abban mindenképpen hasonlít az elődeire, hogy az IKEA-tól megszokott visszafogott dizájn jellemzi, és elsőre nem is gondolnánk, hogy a prémium hangcuccokat gyártó Sonos egy normális hangszórót tervezett bele. A jelenleg fehér és fekete színben kapható eszköz 41 cm széles, 57 cm magas és mindössze 6 cm mély, az adatok ismeretében pedig egész lenyűgöző, hogy milyen remek hangminőséget kapunk – de erre egy kicsit lejjebb valamivel részletesebben is kitérünk.

Marjai János / 24.hu Elsőre csak modern képnek tűnik, közben pedig egy király hangszóró is egyben.

IKEA Symfonisk képkeret

A svéd cég (legtöbb) termékéhez hasonlóan az összeszerelés gyerekjáték: nincs sok dolgunk azon kívül, hogy eldöntjük, a falra szeretnénk-e az újdonsült képünket, esetleg valahová letámasztva.

A felfüggesztéshez kapunk egy apró, falra csavarozható fém alkatrészt, amire rácsúsztatható a hangfal, ha pedig a földre, vagy egy polcra tennénk az eszközt, akkor ehhez apró lábakat tudunk a keretre illeszteni, és ilyen esetben még egy extra, az eldőlést megakadályozó hevedert is a falhoz rögzíthetünk. A műanyag hátlap úgy lett kialakítva, hogy mindezt álló és fekvő helyzetben is megtehessük, kapunk a tápvezeték elhelyezésének megkönnyítéséhez kábelcsatornákat, illetve egy nagyobb öblöt, ahová behajtogatható a 3,5 méteres, szövetborítású kábel felesleges része, így a körülményekhez mérten ízlésesen tudjuk elhelyezni ezt a kiegészítőt.

Galéria
Marjai János / 24.hu
Az eltávolítható fedlap alatt ott a technika.

A kép mintával díszített szövet előlapja könnyedén eltávolítható, ilyenkor feltárul előttünk az eszköz lelke, maga a hangszóró is. Ennek persze nem ez a célja, hanem a változatosság, hiszen az IKEA gondolt a cserélhetőségre, és a tervek szerint a jövőben külön megvásárolhatók lesznek más mintájú előlapok is. Itthon jelenleg a két alapszínen kívül még nincs miből válogatni, arra sincs mód, hogy teljesen szűz „vásznat” vegyünk, illetve a bútorgyártó közreműködésével sem nyomtathatunk nekünk szimpatikus képeket és mintákat. Ha tehát valakinek nem tetszik Jennifer Idrizi absztrakt „alkotása”, akkor saját felelősségre kell átdolgozni a termék mellé járó szövetet, ami (a feladathoz nem konyítva) elég macerás megoldásnak tűnik, és ennek megfelelően komoly kompromisszum lehet azok számára, akiknek egyáltalán nem mindegy, mit tesznek ki a falra.

Többet tud, mint gondolnád

A Symfonisk képkeret vezeték nélküli hangszóró is egyben, de nem a hagyományos fajta, tehát a lejátszót (ami manapság legtöbbször egy okostelefon) nem Bluetooth-on, hanem a wifin keresztül csatlakoztatjuk – tehát a működés feltétele, hogy legyen otthon vezeték nélküli hálózatunk, és fontos, hogy ezen az eszközön egyáltalán nem találunk aux bemenetet sem.

A beüzemeléshez és használathoz most is nélkülözhetetlen az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Sonos applikáció, a telepítés után csak követni kell az alkalmazáson belül megjelenő egyszerű lépéseket, amiket végigpörgetni öt percet sem vesz igénybe. A tápkábel bemenete mellett persze most is találunk Ethernet portot, így UTP-kábellel közvetlenül a routerünkre vagy fali csatlakozóra is ráköthető az eszköz, de a vezeték nélküli hálózat így is elengedhetetlen a kezeléséhez. Ezzel a megoldással viszont tényleg csak akkor érdemes élni, ha nagyon nem megbízható az otthoni wifi, mert a kép hátából kilógó két vezeték nagyon nehezen vezethető el esztétikusan, főleg ha a funkciójának megfelelően a falra helyezzük fel a képkeretünket.

IKEA Hazánkban ez a minta például még nem kapható.

Aki a rengeteg eszközön megszokott Bluetooth-kapcsolathoz van szokva, annak elsőre furcsa lehet a Sonos megoldása, de a rendszer gyorsan megszokható, és megvannak a tagadhatatlan előnyei. A gyártó alkalmazásába egyrészt integrálható szinte az összes zenére szakosodott streaming-szolgáltatás (Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music stb.), tehát simán elérhetjük a kedvenceinket (még a lejátszó eszközre töltött hangfájlokat is), másrészt a wifis kapcsolatnak hála a telefon (vagy tablet) zenehallgatás közben is szabadon használható.

Zavartalanul telefonálhatunk, videót vagy játékot is elindíthatunk a mobilon, egyik sem fogja megszakítani a zenelejátszást, és az extra hangok sem fognak megszólalni a hangszórón keresztül.

Nem elhanyagolható az sem, hogy két Symfonisk képkeret akár sztereó párba is köthető, tehát egy szobában egymással szemben a két falon elhelyezve átlagon felüli hangélmény érhető el, de persze arra is van lehetőség, hogy a különböző helyiségekben elhelyezett eszközökön ugyanaz szóljon. A meglévő Sonos ökoszisztémával rendelkező felhasználók pedig ugyanúgy beilleszthetik ezt a terméket a már meglévő rendszerükbe, mint a cég bármelyik termékét. És ez természetesen igaz a Symfonisk termékcsalád többi tagjára is, ha már van otthon hangszóróval szerelt okoslámpánk vagy polcunk, akkor az említett applikáción belül ezek is szépen szinkronizálhatók.

És ez még nem minden, ugyanis ha valakinek van otthon Beam vagy Arc hangprojektora, akkor két Symfonisk képkeretet beállíthat oldalsó hangsugárzónak, így fokozva az házimozi élményt.

Hangra szólal meg a zene

Jelentős pozitívum, hogy a képkeret kompatibilis az Apple-féle AirPlay 2, az Amazon által fejlesztett Alexa, illetve a Google Asszisztens megoldásokkal, így pusztán hangparancsokkal is vezérelhető a hangszóró. A keresőóriás rendszerénél kicsit ugyan trükközni kell, hogy a képkeretet itthon is integrálhassuk a meglévő rendszerünkbe (elég egy támogatott országot, például az Egyesült Királyságot beállítani a Sonos-fiókunkban), de ha ezt meglépjük, akkor a Google Home alkalmazásban párosítható a két rendszer. Egy okoshangszóró (pl. Google Home Mini) közbeiktatásával pedig már telefon nélkül, kimondott szavakkal is indítható, megállítható és léptethető a zene, vagy akár a hangerő is szabályozható. Persze magyarul még nem tud a Google Asszisztens sem, így angolul (vagy más támogatott nyelven) kell kiadni a különböző utasításokat.

A hangszóró amúgy folyamatosan bekapcsolt állapotban van, szóval még a power gomb után sem kell nyúlkálni, ha zenét szeretnénk hallgatni, és a Sonos jó szokásához híven az előlapi értesítő LED is kikapcsolható az alkalmazásban. A keret belső szélén pedig találunk ugyan fizikai gombokat (hangerő és play/pause), de ezeket jó eséllyel csak nagyon ritkán fogjuk használni.

Jó Sonosból szól a nóta

A Symfonisk képkeret ráadásul nemcsak a Sonos termékek praktikumát hozta magával, de azok minőségét is, már ami a hangélményt illeti. Hiába csak hat centi vastag az eszközünk, az amerikai gyártó mérnökeinek sikerült olyan technikát pakolni ekkora helyre, ami simán túlszárnyalja a hordozható Sonos Roam, és ügyesen megközelíti egy valamivel drágább Sonos One szintjét.

A levehető fedlap alatt egy 89 milliméteres woofer és egy 39 milliméteres tweeter kapott helyet, amik remek hangélményt biztosítanak: a basszus kellően erőteljes, de a közép és magas tartományokra sem lehet panasz, továbbá a vokál és a hangszeres finomságok is szépen szólalnak meg. Bár a speciális hangszóró a falra simul, rezonálást így sem tapasztaltunk, még komolyabb hangerőn sem, ugyanakkor azzal tisztában kell lenni, hogy ilyen pozícióban a szomszédokat nagyon könnyen lehet idegesíteni vele, szóval ha nem akarunk ebből konfliktust, akkor érdemes jól átgondolni, hogy pontosan hová is tesszük az eszközt.

Marjai János / 24.hu A kedvenc zenéink a Sonostól megszokott minőségben szólalnak meg.

Persze az új Symfonisk nemcsak ettől speciális: nem az audiofil, komolyabb Hi-Fi rendszerre vágyó felhasználókat szólítja meg, de nem is azokat, akik egyszerűen csak egy vezeték nélküli hangszóróra vágynak. A célközönség valahol közöttük van, az IKEA újdonsága főleg azoknak lehet érdekes, akik az átlagnál azért valamivel jobb hangzásra, kényelemre és extra funkciókra vágynak, illetve díjazzák, ha nem egy hagyományos kütyü kerül be az életterükbe – és ezért nem sajnálnak kiadni 70 ezer forintot. Ez az ár a Sonos vonalon amúgy elfogadhatónak mondható, hiszen egy második generációs Sonos One ennél tízezerrel drágábban vihető haza.

Tesztalanyunk a fenti kívánalmaknak megfelel, ugyanakkor a svéd cég részéről hatalmas kihagyott ziccer, hogy a saját alkotásait „erőlteti” a vásárlókra, ez ugyanis azért eléggé szembemegy azzal a koncepcióval, hogy olyan kütyükkel dobjuk fel a lakásunkat, amik nem hagyományos eszközök, hanem valamilyen módon belesimulnak a saját ízlésünk szerint kialakított kis világunkba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik