Tech

Csúszik az Artemis-program: 2025-ben még biztosan nem lép ember a Holdra

Jim WATSON / AFP
Jim WATSON / AFP

Immáron hivatalossá vált, hogy tovább kell várnunk az emberiség Hold felszínére történő visszatérésre, a NASA ugyanis elhalasztotta az Artemis-programot – írja a BBC.

Az ütemterv eltolása egészen pontosan azt jelenti, hogy az Artemis 2 indítására 2024 novembere helyett 2025 szeptemberében kerülhet sor. Ekkor még nem várható Holdra szállás, a négyfős legénység csupán megkerüli a Holdat, hasonlóan a 2022-ben indított Orion űrhajóhoz. Ezt követően kerülhet csak sor az Artemis 3 küldetésre, amely 1972 óta először vinne embert a Holdra.

Ez a jelenlegi ütemterv szerint 2026 szeptemberében kezdődhet meg, mintegy háromnegyed éves késéssel a korábbi tervekhez képest.

Bill Nelson, az űrügynökség igazgatója a késést biztonsági okokkal indokolta, mondván nem repülnek, amíg nem állnak készen. Mint mondta, a tesztrepülés során fontos megállapítást tettek az Orion űrsikló hővédelmi rendszerével kapcsolatosan, az idei év pedig ezen problémák orvoslásával fog telni a NASA-nál. Emellett a létfenntartó rendszerekben is hibára bukkantak a mérnökök, ami a vizsgálatok szerint tervezési hibákra vezethető vissza.

A NASA legnagyobb problémája azonban az Artemis 3 leszállóegysége lehet. A BBC szerint ezt a SpaceX készíti, és a jelenleg Texasban tesztelt Starship rakéta egy másik változata lesz. Az ötlet az lenne, hogy az űrhajósok átszálljanak a Hold körül keringő csillaghajóra, majd ezzel landoljanak a Hold felszínén. Az azonban nem segít a NASA helyzetén, hogy eddig mindkét rakétateszt sikertelenül zárult.

Két esemény dátumán egyelőre nem változtatott a NASA: az Artemis IV és V. küldetésekre a jelenlegi tervek szerint 2028-ban, illetve 2029-ben kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik