Tech

Így néz ki egy nap a Marson

dima_zel / Getty Images
dima_zel / Getty Images

A NASA Curiosity marsjárójának köszönhetően megnézhetjük, hogyan telik egy nap napkeltétől napnyugtáig a Mars felszínén – írja az IFLScience.

A két, egyenként 25 képkockából álló videót a robot fekete-fehér veszélyelhárító kameráival (Hazcam) rögzítették a vörös bolygón 2023. november 8-án, helyi idő szerint reggel 5:30 és délután 5:30 között.

A felvételek elindítására vonatkozó utasítások voltak az utolsóak, mielőtt a Nap közvetlenül a Mars és a Föld közé került. A kéthetes periódus alatt szünetelt a kommunikáció a Curiosity és a földi irányítás között.

Az első videót a rover elülső Hazcamjával rögzítették. A képsor a Gediz Vallis (a Mars saját „Bermuda-háromszöge”) mentén készült, a Mount Sharp egyik völgyében. Az utolsó képkockán úgy tűnhet, mintha csillagok vagy hóesés jelenne meg, de ez valójában az érzékelő adatainak zaja.

A második videón a hátsó kamera szemszöge látható, a műszer a Mount Sharp lejtőiről a Gale-kráter aljára néz. A 17. képkockán egy fekete folt bukkan a kép bal oldalán, ez a kozmikus sugárzás eredménye.

A marsi napok vagy solok nagyon hasonlóak a földiekhez, de egy nap itt nagyjából 40 perccel hosszabb, mint a mi bolygónkon. A marsi évek lényegesen hosszabbak: egy helyi esztendő megközelítőleg 687 földi napig tart.

A Curiosity 2012 augusztusában landolt a Gale-kráter belsejében. A hatalmas, 54 kilométer széles medencében fekszik a Sharp-hegy, amelyen a Curiosity 2014 óta kapaszkodik felfelé. A robot misszióját eredetileg csak kétévesre tervezték, de a rover messze túlteljesítette az elvárásokat.

A marsjáró az évek során lélegzetelállító képeket készített a vörös bolygón, és felbecsülhetetlen értékű tudományos adatokat is gyűjtött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik