Tech

Lélegzetelállító képeslap érkezett a Marsról

Áprilisban fontos szoftverfrissítésen esett át a NASA Curiosity marsjárója, majd néhány utolsó fotót készített a Marker Band Valley nevű régióról – olvasható a NASA oldalán. A rover egyik reggeli és délutáni, fekete-fehér panorámaképét felhasználva, színek hozzáadásával a szakértők a közelmúltban egy „képeslapot” hoztak létre.

A Curiosity jelenleg a Gale-kráterben fekvő, 5 kilométer magas Mount Sharp hegy lábánál jár. Az űreszköz 2012-ben landolt a térségben, azóta rengeteg értékes adatot gyűjtött a régióról.

Az új képen a Marker Band Valley látható, ahol a marsjáró egy ősi tó nyomaira bukkant.

A fotó közepén még a rover nyomai is kivehetőek, a távolban pedig két domb, a Bolívar és a Deepdale magasodik.

A képeslap egyik különlegessége, hogy az annak alapját képző felvételek más-más napszakban készültek. „A két napszak megörökítése sötét árnyékokat eredményez, mert a megvilágítás balról és jobbról érkezik, mint egy színpadon – ám mi színpadi fények helyett a Napra támaszkodunk” – mondta Doug Ellison, a NASA JPL munkatársa és a misszió mérnöke. Mint hozzátette, az árnyékok mélységét növeli, hogy a fotók születésekor tél volt, ilyenkor kevesebb a por a marsi atmoszférában.

NASA/JPL-Caltech

A Gale-kráter egy különösen érdekes helyszín a vörös bolygón, a kutatók úgy gondolják, hogy a mélyedésben több milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas tó feküdt. A múltban a Mars sokkal barátságosabb égitest volt, mint napjainkban, és a Gale-kráterhez hasonló környezetekben akár az élet is jelen lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik