Tech

Magyar az űrben, emberek a Holdnál – ez vár ránk 2024-ben

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Napjainkban reneszánszát éli az űrkutatás, amelynek köszönhetően több nagyszabású projekt is megvalósulhatott 2023-ban, a küldetések pedig az új évben is folytatódnak. 2024-ben ismét emberek utaznak a Holdhoz, földönkívüliek keresésére indulunk és még egy magyart is a világűrbe visznek.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy napjainkban egy új űrverseny korát éljük, éppen ezért nem is meglepő, hogy 2023 bővelkedett az izgalmas küldetésekben. A nyár folyamán India például történelmet írt azzal, hogy elsőként sikerült leszállást végrehajtania a Hold déli sarkának közelében. A Vikram nevű leszállóegység révén az ázsiai ország lett a negyedik nemzet az USA, a Szovjetunió és Kína után, amely az égitesten landolt.

ISRO / AFP Vikram-S rakéta a Satish Dhawan Űrközpontnál 2022. november 18-án.

Az indiaiak pedig ezután sem pihentek: egy hónap sem telt el a leszállás után, mikor útnak indítottak egy űrszondát a Nap felé, amelynek feladata csillagunk megfigyelése lesz. De nem India volt az egyetlen, amely nagy teljesítményeket tett le az asztalra, Európa sem tétlenkedett. Júliusban az Európai Űrügynökség felbocsátotta Euclid nevű űrtávcsövét, amellyel elkészítik majd a kozmosz 3D-s térképét, a teleszkóp szolgáltatta adatok pedig azt is lehetővé teszik, hogy a kutatók jobban megértsék a sötét anyagot és a sötét energiát.

Az állami szervezetek mellett már magánvállalkozások is régóta ténykednek a világűrben, Richard Branson brit milliárdos vállalata például kereskedelmi járatokat indított az űrbe, és Jeff Bezos cége is turistákat vitt a Földön kívülre. A missziók persze az év végével nem állnak le, nézzük meg, milyen események várnak ránk a 2024-es esztendőben.

Blue Origin / ANADOLU AGENCY / AFP A Blue Origin rakéta felszállásra készül utasaival a kilövőállomáson 2021. július 20-án.

Magyar az űrben

A mi szempontunkból talán az lehet a legérdekesebb, hogy Farkas Bertalan küldetése után több mint 40 évvel újra magyar ember juthat az űrbe. A Hunor program keretein belül egy szerencsés kiválasztott 30 napos küldetésben vehet majd részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amely során tizenkét magyar eszközt fog tesztelni és nyolc kísérletet végez el magyar kutatócsoportok számára.

Az űrhajós útja 2024 végén vagy 2025 elején veheti majd kezdetét. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az, aki hazánkat képviselheti az ISS fedélzetén, erre csak a misszió előtti hetekben derül fény.

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondása szerint a küldetésre összesen 244 személy jelentkezett, de közülük már csak négy jelölt van versenyben: Cserényi Gyula villamosmérnök, Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Dr. Schlégl Ádám ortopédsebész, valamint Szakály András repülőipari-tervezőmérnök. Az űrhajós aspiránsok jelenleg egy embert próbáló kiképzésen vesznek részt, amelyről – sok egyéb dolog mellett – a 24.hu-nak adott interjújukban beszéltek.

Mohos Márton / 24.hu Cserényi Gyula, Dr. Schlégl Ádám, Kapu Tibor és Szakály András űrhajósjelöltek.

Emberek a Hold körül

Magyarország mellet az Egyesült Államok is nagy lépésre készül: a tervek szerint 2024-ben kezdené meg az Artemis-program második küldetését. A NASA előreláthatólag novemberben bocsátja fel ismét az Orion űrkapszulát, amely – a fedélzetén egy négy fős legénységgel – megkerüli majd a Holdat, mielőtt visszatér a Földre.

Frissítés – 2024. 01. 10.

A NASA azóta bejelentette, hogy 2024 novemberéről 2025 szeptemberére halasztja az Artemis-2 küldetést biztonsági okokból.

A misszió több szempontból is történelmi jelentőségű, hiszen 50 éve nem járt ember az égitestnél, ráadásul az Artemis-2-vel először juthat el egy nő, egy afroamerikai, illetve egy kanadai a mélyűrbe. Már azt is tudni lehet, hogy melyik négy szerencsés személy vehet részt mindebben:

  • ​Christina Koch villamosmérnök, aki a leghosszabb űrrepülés női rekordere,
  • Victor Glover haditengerészeti pilóta, aki az űrhajó pilótája lesz,
  • Reid Wiseman, a NASA veteránja és a misszió parancsnoka,
  • Jeremy Hansen korábbi pilóta, a Kanadai Űrügynökség tagja.

A legénység munkája nem ér véget ezzel az utazással, ugyanis közülük kerülnek ki azok is, akik a jelenleg 2025-re tervezett Artemis-3 keretein belül 1972 óta elsőként léphetnek majd az égitestre. A holdra szállás mellett az Artemis-programnak számos ambiciózus vállalása van: 2030-ig egy Hold körül keringő űrállomást és egy, az égitest felszínén található bázist is létrehoznának.

Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch és Jeremy Hansen

Ha mindezt sikerül megvalósítania, akkor a 2030-as évek elején akár már a Marsra is eljuttatná asztronautáit a NASA, méghozzá a Holdtól indulva. Az Artemis-program céljaival és hatásaival korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

A Földön kívüli élet keresésére indulunk

Nagyjából egy hónappal az Artemis-2 kezdete előtt a NASA-nak lesz egy másik nagy dobása is: az Europa Clipper űrszonda felbocsátása. Az eszközt a Jupiter egyik holdjához, az Europához küldik majd, hogy azt behatóan megvizsgálhassa.

A csillagászok az Europát régóta úgy tartják számon, mint a Naprendszer azon égitestét, amelyen a legvalószínűbb, hogy kialakulhatott az idegen élet. Az Europa 3122 kilométeres átmérőjével alig kisebb, mint a Hold, felszíne 16 kilométer vastag jégtakaróból áll, amely alatt hatalmas óceán terül el. Bár az égitest felszínén szélsőségesen alacsony, nagyjából -140 Celsius-fokos a hőmérséklet, a rejtett óceánban létformák lehetnek.

Ennek egyik jele az, hogy nemrégiben az élet kialakulásának egy fontos feltételét, szén-dioxidot találtak rajta a James Webb űrtávcső segítségével. A szakértők szerint a szén-dioxid az égitest jéggel borított felszíne alatt található óceánból származik, ami arra utal, hogy a hold vizei alkalmasak lehetnek az életre.

Az Europa Clipper rábukkanhat további olyan indikátorokra, amelyek létformák jelenlétére utalnak, ráadásul előkészítheti egy későbbi leszállóegység érkezését is. A NASA weboldala szerint a mintegy 6000 kilogrammos eszköz várhatóan 2030. április 11-én éri majd el a Jupitert.

A csillagos ég sem határ

Ezek mellett számos további fontos űrbéli eseményre számíthatunk 2024-ben, és már nemcsak az oroszok és az amerikaiak, hanem a világ számos nemzete is bizonyítja, hogy többé nem szab határt az emberiségnek a csillagos ég. Kína például májusban indítja útnak a Csang-o–6 küldetést, amelynek célja, hogy egy holdjáró mintákat vegyen a Hold túlsó oldaláról, azokat pedig vissza is küldje a Földre. Ez a misszió szintén történelminek számít, hiszen az égitest ezen részéről korábban még sosem gyűjtöttek anyagokat.

Azt, hogy egy évtizedeken keresztül tartó pangás után az űripar most végre reneszánszát éli, jól mutatja, hogy a Wikipédia különböző források alapján több mint 300 rakétaindítást sorol fel 2024-re. A küldetésekben a legkülönfélébb országok vesznek részt az olyan európai uniós tagoktól kezdve mint Luxemburg, Franciaország, Németország és Szlovákia az olyan űrkutatásban egészen zöldfülűnek számító államokig, mint Thaiföld, a Fülöp-szigetek vagy az a Szenegál, amely csupán 2023-ban alapította meg űrügynökségét.

Kapcsolódó
Kiss László: Arrogáns azt gondolni, hogy csak a Földön van élet
Amit ma csupán sci-fikben látunk, holnapra az életünk része lehet – hála a csillagászatnak: nem lehetetlen a csillagközi civilizációk kiépítése és az űrlények felfedezése sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik