Tech

Élhető lehet a Jupiter holdjának óceánja

NASA / ESA / CSA / G. Villanueva (NASA/GSFC) / S. Trumbo (Cornell Univ.) / A. Pagan (STScI)
NASA / ESA / CSA / G. Villanueva (NASA/GSFC) / S. Trumbo (Cornell Univ.) / A. Pagan (STScI)

Az élet kialakulásának egy fontos feltételét, szén-dioxidot találtak a James Webb űrtávcső segítségével a Jupiter egyik holdján, az Europán – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) közleményében. A szakértők szerint a szén-dioxid az égitest jeges felszíne alatt található óceánból származik, ami arra utal, hogy a hold vizei alkalmasak lehetnek az életre.

A NASA 2024 októberében tervezi elindítani a Europa Clipper nevű küldetését, amely során egy űrszondát küldenek majd, hogy az Europa körül keringve tovább kutassa az élethez szükséges feltételek jelenlétét az égitesten.

A csillagászok az Europát régóta úgy tartják számon, mint az égitestet, amelyen a legvalószínűbb, hogy kialakulhatott a Földön kívüli élet. Az Europa 3122 kilométeres átmérőjével alig kisebb mint a Hold, felszíne 16 kilométer vastag jégtakaróból áll, amely alatt hatalmas óceán terül el. Bár az égitest felszínén szélsőségesen alacsony, nagyjából -140 Celsius-fokos a hőmérséklet, a felszín alatti óceánban elképzelhető, hogy kialakult az élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik