Tudomány

Az idegen élet keresésére indul a NASA

A NASA illetékesei hivatalosan is engedélyt adtak arra, hogy az űrszervezet néhány év múlva űrszondát küldjön a Jupiter jéggel borított holdjához, az Európéhoz – írja az MTI. Az Europa Clipper misszióról meghozott döntéssel lehetőség nyílik az űrszonda, illetve tudományos berendezései tervezésére, megalkotására és tesztelésére.

Ezzel az Europa Clipper misszió egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy feltárjuk a hold jeges kérge alatt lévő óceán rejtélyes világát

– mondta Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Küldetések Igazgatóságának munkatársa hozzátéve, hogy a missziót a Galileo és a Cassini űrszondák által gyűjtött adatokra építik.

Az Europa Clipper űrszonda részletesen feltérképezi majd jeges holdat, illetve megvizsgálja, hogy léteznek-e megfelelő feltételek az élet kialakulásához az objektumon. Az űreszköz legkorábban 2023-ra készülhet el, indítását 2025-re tervezik.

Fotó: Pixabay

Mai tudásunk szerint a Naprendszerben az Európén alakulhatott ki az egyik legnagyobb eséllyel az idegen élet.

A szakértők szerint az égitest jeges felszíne alatt egy hatalmas óceán fekszik, melyben minden adott lehet az élet kialakulásához.

A Clipper nem fog pályára állni az Európé körül, ehelyett többször nagyon közel halad majd el a hold mellett, és kameráival nagy felbontású képeket fog készíteni a felszínéről. Műszerei felmérik majd mágneses mezejének erősségét és irányát, radarja pedig meg fogja határozni, hogy milyen vastag a jég az óceán fölött.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik