Tech zöldövezet

Olcsó, környezetbarát akkumulátort fejlesztettek a Debreceni Egyetemen

Újratölthető, környezetbarát cink-levegő akkumulátor prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem kutatói – írja az MTI az intézmény csütörtöki közleménye alapján. Az új típusú energiatároló a lítium-alapú akkumulátorok egyik legígéretesebb alternatívája, mivel nagy teljesítményű és biológiailag lebomló anyagokat használ adalékanyagként és membránként.

A mai lítium-akkumulátorok fejlődését behatárolja, hogy kapacitásuk korlátozott és az újrahasznosításuk körülményes, ami a hosszú távú gazdasági és környezetvédelmi célokat korlátozza. Éppen ezért számos kutatás zajlik a lítium-alapú rendszerek ezen nehézségeinek megoldására, illetve a lítium más fémekkel történő kiváltására. Ilyen a Debreceni Egyetem új fejlesztése is.

Fahroni / Getty Images

Az új rendszer különlegessége, cinkanódot és aktív szénkatódot alkalmaz, amelyek nagyon olcsók. További előnye, hogy nem használ katalizátort, tehát a prototípusban nincs nehézfém. A rendszer könnyen előállítható, egyszerű, olcsó és könnyen újrahasznosítható, nincs benne problémás elem

– véli Nagy Tibor, a kutatást végző tanszék docense.

Az egyetem szakemberei a továbbiakban arra koncentrálnak, hogy növeljék a prototípus teljesítményét, miközben megtartják a pozitív tulajdonságait.

Kapcsolódó
Ácsi katódgyár: van ok aggodalomra?
A katódgyártásra elvileg nagyon szigorú előírások vonatkoznak, kérdés, hogy ezeket mennyire tudják betartatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik