Tech

iPhone 15: sokkal olcsóbb lett, mint tavaly az iPhone 14

Apple
Apple
Nagy meglepetést nem hozott az esemény, jó hír viszont, hogy szemmel láthatóan olcsóbbak lettek itthon a készülékek tavalyhoz képest.

Minden évben lázban tartja a kütyük, de leginkább az Apple-termékek szerelemeseit az új iPhone-széria érkezése, az almás cég pedig jó szokásához hűen ismét szeptember elejére időzítette a bemutatóját. A Wonderlust, vagyis Csodavágy elnevezésű rendezvényen sok újdonságot jelentettek be: az iPhone 15 mellett leleplezésre került néhány új okosóra is.

A piaci szakértők az esemény előtt tonnaszámra ontották magukból a szivárogtatásokat, így már szinte mindent tudni lehetett. Meglepetés nem volt, így az Apple még mindig nem mutatta be az iPhone Ultra-modellt. A fejlődés helyett az esemény inkább csupán a megfelelési kényszerről szólt: a cupertinói vállalat ugyanis nem jókedvében engedi el 11 év után minden új kütyüjén a Lightning Charge-portot, hanem az új Európai Uniós szabályok miatt.

Apple

Mint arról korábban írtunk, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanács döntéshozói 2022 júniusban fogadták el a jogszabályt, melynek értelmében az összes EU-ban értékesített okostelefont – beleértve az iPhone-t is – USB-C porttal kell ellátni. Az egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes egyezség célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termékeket, csökkentsék az elektronikai hulladék mennyiségét, valamint megkönnyítsék a fogyasztók életét. Igen ám, de az Apple úgy tűnik, talált egy kiskaput, és lassítani fogja az átviteli sebességet, ha más kábelt használunk.

iPhone 15 és 15 Plus

Az előző évben bemutatott dinamikus sziget már a standard készülékekbe is megérkezett: az iPhone 15 már nem szórakozik a notch-csal. Emellett vékonyabb lett a káva, és 2000 nitre emelték a maximális fényerőt is. A szimpla iPhone 15 modell a tavalyi, 14-es szériához hasonlóan 6,1 hüvelykes kijelzőt kapott, míg a Plus modell ennél jóval nagyobb, 6,7 hüvelykes panellel rendelkezik.

A Barbie-őrület nevében rózsaszín, ezen kívül pedig zöld, sárga, fekete, és kék színben is érkezik a mobil.

Míg a tavalyi évben csak a csúcskészülékek kapták meg a 48 megapixeles kamerát — f/1,6-ös rekeszértékkel —, most a standard és a Plus is megkapja ezt, ami hatalmas előrelépés a 12 megapixelhez képest. A mobiloknál ezzel együtt debütál a telefotóegység is, amit az Apple elképesztő újdonságként tárt a nézők elé. A portréfotókra is nagy hangsúlyt fektettek a bemutatóban, ami a gyártó szerint sokkal nagyobb fókuszt helyez a színekre, és a mesterséges intelligencia is segíti majd a kezünket.

Apple

Itt azonban közel sincs vége, a 2023-as alapkészülékek ugyanis még több feature-t örökölnek meg a tavalyi flagshipekből, melynek nevében az A16-os chip is érkezik ezekbe a modellekbe. Egész napos akkumulátorhasználatot is ígér az Apple, ugyanis elmondásuk szerint egy hangyányival jobban lett optimalizálva a rendszer.

Az Ultra Wideband chipeket is többször megemlítik az esemény során: ez az iPhone-tulajdonosok összekötését szolgálja, ráadásul az adatátvitelt is megkönnyebbíti. Egy rövid videóban azt is szemléltették, hogy most már a telefonhívás során is le lehet választani a környezetünket, így a vonal másik felén tisztán hallanak majd minket, minden esetben.

ÉS IGEN! Az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy az iPhone-ok megkapják az USB-C-portot, sőt az összes új kütyühöz ezt társítják majd.

Árak tekintetében a következő a helyzet: az Apple 15 128 gigabájtos változata 799 dollár, míg a Plus modell 128 gigabájtos változata 899 dollár. Itthon ez azt jelenti, hogy a 128 gigabájtos iPhone 15 ára 399 ezer forintért, míg a Plus modell 449 ezer forintért vihető haza. Az idei modellek olcsóbbak, mint a tavalyiak, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy tavaly 392 forinton állt a dollár a bemutató idején, míg most  358-on.

A magyar árakról itt olvashat részletesen.

iPhone 15 Pro és Pro Max

Megérkezett a régóta rebesgetett titánium-borítás, ami könnyebb test ígér, valamint a legvékonyabb káva is ebben a kütyüben debütál. Az iPhone 15 Pro modell a tavalyi, 14-es szériához hasonlóan 6.1 hüvelykes kijelzőt kapott, míg a Plus modell 6,7 hüvelykes panellel rendelkezik. Négy színben lesz elérhető, amiből kettő szinte teljesen ugyanaz.

Az iPhone-oknál megszokott némító ravaszt is gombra cserélik, ami az Action Mode nevet kapta. A gombhoz ráadásul nem csak a hangerő beállítását lehet rendelni, hanem több különböző funkciót is. Az így elvégzett feladatokat pedig a dinamikus szigeten látjuk visszaigazolva.

Apple

A Pro modell tartogatja az eddigi legtöbb változatosságot, ugyanis bemutatták az A17 Pro chipet, amivel évek óta először az Apple az androidos gyártók elé került. Az új lapka ugyanis 3 nanométeres technológiával készült, ami jelentősen gyorsabb feldolgozóképességet ígér. Ez segít az autocorrect optimalizálásában, és több mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkciót is lehetővé tesz. Az USB-adatátvitel kapcsán 10 gigabites sebességet emlegettek.

Az eddigi leggyorsabb okostelefonos chipként emlegetett A17 Pro a bejelentés szerint olyan játékokat is futtatni fog, amelyek eddig csak konzolon és PC-n voltak elérhetők.

Az iPhone 15 Pro 48 megapixeles főkamerát kapott, nagyobb szenzorral, amely az almás cég szerint négyszer nagyobb felbontással bír. Emellett Super High Resolution felbontás is elérhető az új chip miatt, ami még részletesebb fotókat biztosít. A Pro modell háromszoros nagyításra képes telefotó kamerát kapott, a Pro Max pedig már ötszörös optikai zoommal rendelkezik.

Emellett a stabilizáció is jobb lett, 10 ezer mikrostabilizációs műveletet végezhet el másodpercenként a modell. Végül pedig ott van a 12 megapixeles makrokamera is, nem utolsó sorban pedig adott a WiFi 6E támogatás. A Pro modell 999 dollártól lesz előrendelhető szeptember 15-től, míg a Pro Max modell 1199 dollártól indul, ám erre egy héttel többet kell várni.

Magyarországon a Pro modell 128 gigabájtos változata 499 ezer forintért, vagyis a tavalyi modellnél 70 ezerrel olcsóbban kerül a boltok polcaira. A Pro Max 599 ezer forintról indul, amiből idén már nincs 128 gigabájtos modell. Az idei és a tavalyi 256-os modell ára közt 90 ezer forint a különbség. 

A magyar árakról itt olvashat részletesen.

Apple Watch Series 9

A bemutató elején Tim Cook bemutatta a tavalyi kütyük eredményeit: az Apple Watch Series 8-tel bemutatott műholdas segítségkérő rendszer azóta több ember életét is megmentette. Az ő történetüket mutatták be egy rövid filmben. A mostani bejelentés szerint a Series 9 még több újdonságot tartogat: megkapta az új S9-chipet, és harminc százalékkal gyorsabb lett a grafikus processzor (GPU).

Az Apple szakember szerint az óra 18 órás akkuidőt biztosít, és bonyolultabb feladatokat is rá lehet bízni Sirire, és nem kell félnünk, ha rosszabb a wifink. Elsőként angolul és mandarinul lesz elérhető a fejlettebb Siri változat. Jön emellett a Namedrop is, így a virtuális névjegykártyánkat egy érintéssel továbbíthatjuk a másik fél okosórájára.

Apple

Az okosórák dinamikus fényerőbeállítást is kapnak, így akár 1 nitre is lemehet a fényerő. Nagyon hangsúlyozzák továbbá, hogy egyes funkciókat már érintés nélkül, sima kézmozgással is aktiválni tudunk. Így egy legyintéssel le lehet rakni a telefont, vagy elküldeni az üzenetet. Az újgenerációs okosóra több színben lesz elérhető: rózsaszín, arany, fekete, piros, ezüst. Az órák dobják a bőr szíjakat és a “környezetvédelem” nevében egy új anyagot találtak ki, amit a Hermessel együttműködve készítettek. Az Apple a Nike-val is együttműködött: velük újrahasznosított műanyag szíjakat csinált.

Apple Watch Ultra 2

Háromezer nites fényerőt, új, S9-es chipet, és fejlettebb teljesítménymérő funkciókat ígér az Apple az új csúcsórájához. Az almás cég szerint a készülék a hegyekben és a víz alatt is megállja a helyét: mínusz 500 méter és 9000 méter között minden időjárási körülmény között megállja a helyét. 36 órát is ki lehet vele húzni, Low Power Mode-ban pedig ez akár 72 óra is lehet. Lesz emellett egy SE óra is, ami olcsóbb, 249 dolláros áron lehet elérni. A Series 9 349, az Ultra 2 799 dolláros áron lesz elérhető szeptember 22-től.

Apple
Kapcsolódó
Itt vannak az iPhone 15 magyar árai
Véget ért az őszi Apple mise, megvannak a hivatalos magyar árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik