Tech

A jövő iPhone-jain már ott lesz USB-C port

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nagy nyomás helyezedik az Apple-re az Európai Unió részéről, amely néhány bejelentette, 2024 őszétől az összes EU-ban értékesített okostelefont univerzális USB-C porttal kell ellátni. Ennek a követelménynek a legtöbb gyártó már korábban eleget tett, az Apple azonban a végsőkig ragaszkodott a Lightning-porthoz. Greg Joswiak, a cég marketingfőnöke azonban egy értékezetlen bejelentette: meg kell felelniük az elvárásoknak, így elkerülhetetlen az univerzális csatlakozóra történő átállás – írja az Android Authority.

Kapcsolódó
Hamarosan vége az Apple különcködésének
2024-től minden gyártónak kötelező lesz az USB-C töltők használata.

A Bloomberg szakújságírója, Mark Gurman szerint a váltás már jövőre megtörténhet, ami azt jelentené, hogy az iPhone 15 lehet az első Apple okostelefon, amely USB-C csatlakozóval érkezik.

Az iPhone tehát a korábbi pletykáknak megfelelően már 2023-ban válthat, miközben az uniós döntés csak 2024-ben lép hatályba.

A Wall Street Journal kaliforniai konferenciáján Joswiak úgy nyilatkozott, hogy az Apple követni fogja az uniós törvényt. Az cupertinoi techcég marketingfőnöke emlékeztetett, a vállalat már hosszú évek óta vitában áll az Európai Unióval a töltők kérdésében, korábban ugyanis azt akarták az uniós hatóságok, hogy az Apple bevezesse a mikro-USB portokat. Szerinte, ha akkor behódoltak volna, fel sem találták volna az USB-C töltést. Az Apple jóváhagyása nagy dolog, tekintve, hogy bevételének jelentős része a kiegészítők, köztük a Lightning-kábelek és adapterek eladásából származik.

Kapcsolódó
Betiltják az újabb iPhone-ok eladását Brazíliában
Az Apple fellebbez a döntés ellen.

Korábban a vállalat azzal érvelt az univerzális csatlakozó bevezetése ellen, hogy az még több hulladékot eredményezne, mivel fogyasztóinak új kábeleket kellene vásárolnia. Hasonló panaszt azonban nem lehetett hallani akkor, amikor a Mac és iPad eszközöknél döntöttek az átállásról. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Apple minden piacon átáll az USB-C portokra, vagy csak Európában. Utóbbira jóval kevesebb az esély, ugyanis így diverzifikálni kéne a gyártást, és amúgy is egyre több ország fontolgatja az univerzális szabvány bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik