Tech

Még ma is lehet élet a Mars mélyén

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Mars napjainkban egy rendkívül száraz, barátságtalan égitest, mai tudásunk alapján a felszín teljesen alkalmatlan az általunk ismert élet számára. A távoli múltban ugyanakkor egészen más volt a helyzet.

A vörös bolygón végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy évmilliárdokkal ezelőtt nagy mennyiségű folyékony víz volt a felszínen, a folyókkal, tavakkal és tengerekkel borított Marson pedig az élet is jelen lehetett. A helyzet akkor változott meg, amikor az égitest – tisztázatlan okokból – elvesztette mágneses mezejét, légköre elillant, a Mars pedig védtelenné vált az űrből érkező sugárzással szemben.

A különböző robotok, így a NASA Curiosity marsjárója jelenleg a felszínen keresik az egykori élet lehetséges nyomait. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a mélyben még ma is léteznek organizmusok? – teszi fel a kérdést az IFLScience.

A korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a bolygón fellelhetőek lávabarlangok. Lehetséges, hogy a jövőben az első marsi emberek épp ezekben a formációkban fogják meghúzni magukat, hogy ne veszélyeztessék őket a kozmikus sugarak.

Az üregek abban a periódusban jöttek létre, amikor a bolygó még sokban hasonlított a Földre.

Nem kizárható, hogy az átalakulás korában egyes fajok a mélyben húzták meg magukat.

Daniel Viúdez-Moreiras, a spanyol Nemzeti Űrtechnológiai Intézet munkatársa egy korábbi tanulmányában arra jutott, az üregekben csupán a felszíni UV-sugárzás mintegy 2 százaléka lehet tapasztalható.

Hasonló barlangokat a Földön is találni, a NASA például a közelmúltban a hawaii Mauna Loa tűzhányó üregeit vizsgálta meg. Az olvadt kőzetanyag által kialakított tölcsérekben az élet védve van a felszíni hatásoktól, ám napfényhez sem jut hozzá. Ennek ellenére a barlangokban laknak bizonyos létformák, amelyek a sziklákban lévő vegyületek és tápanyagok révén képesek életben maradni.

Elképzelhető, hogy egykor hasonló mikrobák éltek a Mars üregeiben. Sőt a szakértők azt is lehetségesnek tartják, hogy azok még mindig jelen vannak a mélyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik