Tech

Telefonon kémkedhet a gyanúsítottak után a francia rendőrség

Ignatiev / Getty Images
Ignatiev / Getty Images

A francia törvényhozás július 5-én, szerdán bejelentette egy olyan rendelkezés elfogadását, amely felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy mobileszközökön keresztül megfigyelje és lehallgassa a gyanúsítottak kameráit, mikrofonjait és hozzáférhessen a személyek földrajzi helyzetéhez – írja a Le Monde.

Az intézkedés, amely egy szélesebb körű igazságügyi reformtervezet része, bírálatokat váltott ki mind a baloldal, mind pedig a polgári szabadságjogok védelmezői részéről, akik szerint ez súlyos beavatkozás a az érintettek magánéletébe, és az állami megfigyelés kiterjesztését látják a rendelkezésben. Az Interesting Engineering részletesen kifejtette, mit tesz lehetővé a rendelet.

Eszerint a lépés a terrorizmussal, bűnözéssel és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek hang- és képrögzítésének távoli aktiválását. Ez magába foglalja a telefonok, laptopok és autók monitorozását is.

Azokban az esetekben, amikor legalább ötéves szabadságvesztéssel büntethető esetről van szó, az érintettek aktuális földrajzi helyzetét is bemérhetik. Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerint az új rendelkezés évente csupán néhány tucatnyi esetet érintene.

MOHAMMED BADRA / POOL / AFP

Macron elnök pártja is közbeszólt

Az intézkedés körüli aggályok eloszlatására Emmanuel Macron francia elnök táborához tartozó képviselők módosító indítványt adtak be a szerdai parlamenti vita során. A módosítás a távoli kémkedés alkalmazását “a bűncselekmény jellege és súlyossága által indokolt” esetekre korlátozza, és szigorú, a bűncselekménnyel arányos időtartamot ír elő.

Emellett lefektetnék, hogy a rendelkezés csak bírói jóváhagyással legyen alkalmazható, a megfigyelés teljes időtartamát pedig hat hónapban maximalizálnák.

Kiemelték: bizonyos csoportok, így az orvosok, az újságírók, az ügyvédek, a bírák és a parlamenti képviselők mentesülnének a célzott megfigyelés alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik