Tech

Előállt egy utas, aki meggondolta magát az eltűnt búvárhajó merülése előtt

Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY via AFP
Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY via AFP

Vasárnap reggel, az indulás után egy óra negyvenöt perccel eltűnt az OceanGate búvárhajója. A Titanic roncsaihoz merülő hajó keresése azóta is zajlik, azonban a becslések szerint csütörtök délutánra elfogyott az oxigén a fedélzeten, így csekély esély maradt a túlélésre.

A fedélzeten öt ember tartózkodott, köztük a brit milliárdos Hamish Harding, Paul-Henry Nargeolet francia merülőpilóta, valamint az OceanGate vezérigazgatója és alapítója, Stockton Rush is. Mellettük két turista vett még részt hivatalosan az expedíción, azonban a tragédia sokadik napján előállt egy férfi, aki azt állítja, kevesen múlott, hogy ő is az eltűnt hajó fedélzetén legyen.

Chris Brown üzletember azt állítja, biztonsági okokból lépett vissza az expedíciótól.

Ez nem meglepő, ugyanis az elmúlt napokban több olyan hír is megjelent, amely szerint a hajó nem volt a legjobb műszaki állapotban. A jelentések szerint már évekkel ezelőtt hibákat találtak a búvárhajó szénszálas borításában, nem rendelkezett megfelelő merülési tanúsítvánnyal, egy több mint tízéves játékkontrollerrel irányították, és a biztonsági rendszerek is megkérdőjelezhetők voltak.

A digitális marketinggel foglalkozó férfi a Good Morning Americának elmondta, jó barátságot ápolt Hamish Harding brit milliárdossal, az eltűnt tengeralattjáró öt utasának egyikével, aki meginvitálta az expedícióra. Megjegyezte, kezdetben a történelmi és tudományos lehetőségek miatt vonzotta is, hogy részt vegyen az expedícióban. A férfi, aki modern kori kalandornak tartja magát, nem részletezte, pontosan miért hátrált ki az expedícióból, csupán biztonsági okokat említett – írja az Independent.

Végül azt mondta, a hangsúlyt most arra kell helyezni, hogy megpróbáljuk megmenteni ezeket az embereket.

Erre azonban sajnos egyre kevesebb az esély, ugyanis a különböző számítások szerint magyar idő szerint dél és délután kettő óra között fogyhatott el a levegő a merülőhajón az üzemeltető cég által szolgáltatott információk alapján. Mint azt egy korábbi cikkünkben jeleztük, ezek után már csak a fedélzeten lévők lélekjelenlétében és a csodában lehet bízni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik