Nagyvilág

Letelt a kritikus 96 óra, elfogyhatott az oxigén az eltűnt tengeralattjárón

OceanGate Expeditions / AFP
OceanGate Expeditions / AFP

Cikkünk megjelenésekor közel 96 óra telt már el azóta, hogy a Titan nevezetű tengeralattjáró öt fővel a fedélzetén elindult a Titanic roncsaihoz, majd eltűnt. Ezzel a mentőakció újabb fázisába lépett, ugyanis a szakértők korábban arról beszéltek, maximum négy napra elegendő az oxigén a fedélzeten. Ez most letelt, írja az AP hírügynökség.

A különböző számítások szerint elvileg magyar idő szerint dél és délután kettő óra között fogyhatott el a levegő a merülőhajón az üzemeltető cég által szolgáltatott információk alapján.

Ezek után már csak a fedélzeten lévők lélekjelenlétében és a csodában lehet bízni. Ha a tengeralattjáró utasai meg tudták őrizni a nyugalmukat, akkor valószínűleg a lélegzetüket is kontrollálni kezdték, miután rájöttek, hogy fogságba estek – ha egyáltalán életben voltak, miután eltűntek a radarokról, mert egyelőre ezt sem tudni.

Az oxigénellátásról szóló számítás is csak egy becslés, és rengeteg tényezőn múlhat. Napokkal viszont biztos nem bírnak ki többet ennél a tenger fenekén az utasok.

Mindeközben a kutatás helyszínére érkezett a Victor 6000 nevű robot, amit a francia óceánkutató intézet bocsátott a keresőcsapatok rendelkezésére. Ez a szerkezet a kutatásban résztvevő összes eszköznél mélyebbre tud menni, karjait távolról lehet irányítani és olyan manőverekre lehet képes, amivel egy beszorult hajót is képes lehet elmozdítani. Egyedül viszont nem tudná a felszínre hozni a hajót akkor sem, ha megtalálnák.

Jelenleg egy Connecticut állam méretű területre fókuszálnak a keresés során, és immár több mint húsz hajóval és tengeralattjáróval keresik a Titant.

Az idő most a legnagyobb ellenség, mert ha meg is találnák a tengeralattjárót, sok időbe telne, mire ki tudnák menekíteni az óceánból. Az pedig kérdéses, hogy életben ezt még kibírnák-e az utasai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik