Tech

Ősrégi játékkontrollerrel irányítják az eltűnt búvárhajót

Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency via AFP
Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency via AFP

Vasárnap reggel, az indulás után egy óra negyvenöt perccel megszűnt a kommunikáció az OceanGate búvárhajójával, amelynek öt ember van a fedélzetén. A Titanic roncsaihoz merülő, ám az Atlanti-óceánon eltűnt hajó keresése azóta is zajlik, azonban a becslések szerint csütörtök kora délután el fog fogyni az oxigén a fedélzeten, így csekély esély marad a túlélésre.

Mint arról korábban beszámoltunk, a búvárhajó műszaki állapota már évekkel ezelőtt komoly aggályokat keltett, lévén a titán mellett szénszálak borítják a hajó testét, amin nyomás hatására rések keletkezhetnek.

Az 1300 méteres mélységre hitelesített hajó 3800 méteres mélységbe tervezett merülése mellett az is dermesztő, hogy a hajó irányításához egy több mint tíz éves, vezeték nélküli Logitech F710 kontrollert használnak.

Az amerikai CBS csatorna tavaly nyáron készített egy kisfilmet a Titan búvárhajóról, amelyben az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush — aki szintén az eltűnt hajó fedélzetén van — elmondta: a gép a legmodernebb fény- és szonár navigációs rendszereket, valamint belső és külsőleg szerelt 4K videofelszerelést használ, ám az egészet egy öreg játékkontrollerrel irányítják – írja a Verge.

Intő jel volt emellett az is, hogy a fejenként 250 ezer dolláros túra előtt a résztvevőknek alá kellett írnia egy dokumentumot, amelyben az állt, hogy semmilyen hitelesítéssel nem rendelkezik a búvárhajó, melynek következtében sérülés, vagy haláleset is bekövetkezhet az út során.

Az is felvetődhet kérdésként, hogyan kommunikál az anyahajóval a Titan, és hogyan tudja jelezni, ha baj van. Nos, az OceanGate múlt héten közölte, hogy a 2023-as expedíciói során kommunikáció terén a Starlink műholdas internetszolgáltatására támaszkodnak, azonban a kisfilmet készítő riporter, David Pogue szerint ezek csak akkor működhetnek, ha a búvárhajó közvetlenül az anyahajó alatt van.

Végül az is kiderült, hogy a hajó nincs felszerelve vészhelyzeti jeladóval, amely segíthetne a mentőknek megtalálni, akár az óceán fenekén, akár a felszínen van. Ráadásul kívülről van bezárva az ajtó, így a benne lévőknek mentőkre lenne szükségük, hogy kihozzák őket, még akkor is, ha egyszer felbukkannak a felszínen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik