Tech hardverteszt

Megdöbbentő, milyen erő lakozik ebben a kis hangszóróban

Sonos
Sonos
A Sonos tavasszal rántotta le a leplet az Era hangfalcsalád első két tagjáról: az Era 300-at már kipróbáltuk, majd ezt követően a rendkívül népszerű Sonos One utódja, az Era 100 is megérkezett a tesztlaborba. A zenelejátszás minősége mellett természetesen arra is kiváncsiak voltunk, hogy okoshangszóró lévén az eszköz miképp állja meg a helyét egy okosotthon központjaként.

Az újrahasznosított anyagból készülő csomagolás a Sonostól megszokott módon meglehetősen minimalista: a hangszóró mellett csak egy tápkábelt, és némi leírást találunk. Az Era 100 egy kicsit nagyobb lett a Sonos One-nál, és bár külsőleg nem jelentős a változás az elődhöz képest, azért érződik, hogy ez az eszköz már egy új generáció. Ahogy az Era 300-nál, úgy a hátsó részről innen is eltűnt a gyártónál korábban megszokott párosító gomb és a hálózati kábel bemenete, helyettük kapunk egy mikrofon kapcsolót, egy USB-C bementet és egy Bluetooth gombot.

Ez utóbbi dicséretes: hosszú évek után a gyártó végre hallgatott a vásárlók visszajelzéseire, és a kedvenc zenéink a Sonos alkalmazáson és Apple AirPlay2-n túl immár Bluetooth-kapcsolaton keresztül is streamelhetők az eszközre. Az USB-C Line in portra pedig bármilyen lejátszót ráköthetünk, lemezjátszót vagy akár számítógépet is, de azzal tisztában kell lenni, hogy erre csak a Sonos saját gyártású, húsz dollárért külön megvásárolható átalakítójával lesz lehetőségünk.

Kis test, nagy tüdő

Szintén az Era 300-al közös új kezelőfelületet találjuk a készülék tetején: a zene elindítására, léptetésére, és a hangasszisztens aktiválására szolgáló érintő gombok mellett a hangerő szabályozására egy szintén érintésérzékeny mélyített csíkot kapunk – az ujjunkat ezen végighúzva tudjuk szabályozni a hangerőt, ha csak ehhez nem szeretnénk újra elővenni/megkeresni a telefonunkat. Az új korszak ugyanakkor új hardvert rejt. A két ferdén elhelyezett magassugárzó balra és jobbra is éles magas frekvenciákat sugároz, míg a nagyobb középsugárzó olyan basszust produkál, ami egyáltalán nem megszokott egy ilyen kompakt hangszóróknál. Bekapcsolás után valóban meglepő volt, milyen teli mély szabadul ki ebből a relatíve kicsi eszközből.

A beüzemelés amúgy a Sonostól megszokott, egyszerű folyamat. Bedugjuk a hangszórót, elindítjuk a gyártó alkalmazását, ami pár lépésben, akár magyar nyelven vezet végig minket az alap beállításokon. A két új Era hangszóró megjelenésével az iPhone-felhasználók után végre az Androidos telefonok tulajdonosai is megkapták az okoshangszóró behangolását segítő Trueplay opciót. Ezt a műveletet a beállítási folyamat közben, de akár később is elvégezhetjük – ezt amúgy érdemes is megtenni minden olyan esetben, ha valamilyen oknál fogva áthelyeznénk máshová a hangszórót. Az Apple eszközein amúgy még mindig valamivel szofisztikáltabb a behangolás: a hangfal speciális hangot játszik le, a felhasználó pedig telefonnal a kezében jár körbe a szobában, ezzel segítve a hangszórónak a szoba feltérképezését, ami esszenciális a lehető legjobb hangzás elérése érdekében. Androidon ugyanakkor a mászkálós rész nem része a programnak.

A beállítások elvégzése után a Radio fül alatt rögtön találunk is ingyenes adókat, illetve csatlakoztathatjuk a Sonos alkalmazáshoz a kedvenc zenestreamelő szolgáltatásainkat (Spotify, Apple Music, YouTube Music stb.), de megtalálhatjuk itt a legnagyobb hangoskönyv szolgáltatókat is, vagy akár a Plex szerverünkhöz is csatlakozhatunk. Az okoshangszóró legnagyobb előnye a csak hagyományos Bluetooth-kapcsolatos eszközökkel szemben, hogy az internetre csatlakozva maga streameli a zenét, indítás után már nincs szükségünk arra, hogy a telefonunk be legyen kapcsolva, vagy a közelben legyen, illetve hívást is fogadhatunk úgy, hogy közben nem áll le a lejátszás.

Sonos

Bár az Era 100 nem rendelkezik akkumulátorral, mint például a Sonos Move, mégis kíváncsi voltam, hogy a lakás különböző részein hogy teljesít az eszköz. Egy panel lakásban nyilván nincs olyan tér, amit ne szólna be könnyedén egy ilyen hangszóró, de még így nagy megelégedés volt hallgatni, ahogy az eszköz betölti – mondjuk – a nappalit.

Egyáltalán nem éreztük, hogy a hang egy adott pontból érkezne, a zene minden esetben kitöltötte a rendelkezésre álló teret, nem egy jól meghatározható pontban összpontosult. A hálóban pedig külön hasznos funkció lehet, hogy a Sonos alkalmazásban beállítható az ébresztés funkció, így akár a kedvenc zenéink űzhetik ki az álmot a szemünkből. A hangerőre sem lehet panasz, ha nem szeretnénk a szomszédokkal egyezkedni, akkor 40-50 százaléknál úgysem fogjuk hangosabbra állítani a kütyüt, pedig az Era 100 simán bírná a terhelést. Nem torzít, nem mosódnak össze hangok, és ahogy azt már említettem, a méretéhez képest bámulatosak a mélyek.

Okoskodsz itt

Bár magyarul nem tud az eszköz, azért kipróbáltuk a hangvezérlési lehetőségeket is. A Sonos alkalmazásban két választási lehetőségünk van: egyrészt adott a gyártó saját, a színész Giancarlo Esposito hangján megszólaló Voice Controlja, illetve az Amazon Alexa. A Google Asszisztens támogatása – nem tudni miért – megszűnt, az Apple pedig sosem engedte ki Sirit a kezei közül. Azt persze érdemes tudni, hogy a Sonos Voice Control nem akar újabb digitális asszisztens lenni, csak a gyártó eszközeinek vezérlésére való, nem fog vicceket mesélni és nem tájékoztat az aktuális időjárásról sem. A rendszer a „Hey Sonos!” parancsszóra éled, és a Breaking Badből vagy A mandalóriból ismerős kellemes orgánum igyekszik teljesíteni a kéréseinket.

Az asszisztens a rádiók közül csont nélkül indította a kért adást, illetve azon sem akadt fent, ha csak a rádió zenei stílusát határoztuk meg. Az Apple Music, az Amazon Music, a Deezer és a Pandora szolgáltatások esetében ez szintén működik, a Spotify és a YouTube Music viszont még nem támogatott, ezek a szolgáltatások – egyelőre – nem vezérelhetők a Sonos hangsegédjével. Kíváncsiságból átváltottam Amazon Alexára is, illetve az amúgy Apple HomeKittel használt ikeás okosvilágítást is átállítottuk erre az asszisztensre, és ahogy várható volt, remekül működött. A rendszer még a szomszéd szobában kimondott parancsokat is gondolkodás nélkül dolgozta fel.

Sonos

Ahogy az összes Sonos hangfal, az Era 100 is képes a gyártó többi eszközével közösen multiroom rendszerben dolgozni, tehát a különböző hangcuccok eltérő szobákban is képesek szinkronban játszani ugyanazt a zenét. Két Era 100 egy helységben akár sztereópárba is állítható, illetve oldalsugárzónak is beállíthatjuk őket az Arc, Beam és Ray soundbarok mellé.

Aki már amúgy is rendelkezik otthon valamilyen Sonos rendszerrel (akár az IKEA-val közös eszközökkel), annak kiváló kiegészítő lehet az Era 100, ugyanakkor azoknak is érdemes elgondolkodni rajta, akik az első, hangparanccsal is vezérelhető okoshangszórójukat keresik 100 ezer forint környékén, elsősorban zenehallgatásra – a vásárlás előtt csupán arra kell odafigyelni, hogy az Era 100 kompatibilis legyen az általunk használt rendszerekkel és szolgáltatásokkal.

Kapcsolódó
Era 300: a Sonos megalkotta a hangszórók új generációját
Az Era 300 egy kiváló hangszóró, de sok szempontból megelőzte a korát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik