Tech hardverteszt

Era 300: a Sonos megalkotta a hangszórók új generációját

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Sonos március elején mutatta be legújabb fejlesztéseit, az Era 100 és Era 300 hangszórókat. Az előbbi a népszerű Sonos One továbbfejlesztett utódja, az Era 300 viszont – a nevéhez méltóan – egy új korszakot képvisel, hiszen teljes egészében az elmúlt években teret nyerő térhatású hangzás (spatial audio) kiszolgálására tervezték. Kicsit talán meg is előzte a korát, de ettől még egy remek eszköz, ami ráadásul nemcsak önmagában vagy multiroom összeállításban állja meg a helyét, de a tévés hangrendszerünkbe is szépen beilleszthető, mint oldalsugárzó.

Mielőtt nekifutnánk, hogy pontosan mit tud a tesztalanyunk, gyorsan tegyük tisztába, mi is az a spatial audio. Nagyon leegyszerűsítve: olyan hangformátum, ami virtuális térérzetet biztosít, mintha a zene körülöttünk szólna. A térhatás a házimozi rendszerek világában nem újdonság, a zenehallgatás viszont megragadt a sztereó korszakban, és a 360 fokos hangélményt biztosító spatial audio lehet a következő lépcsőfok. Az Apple egy ideje például már biztosítja ezt a lehetőséget az eszközein (amik viszont csak a cég saját szolgáltatásával kompatibilisek), most pedig az amerikai Sonos döntött úgy, hogy megalkotja az első olyan hangszóróját (Era 300), ami egymagában képes az egyelőre még csak meglehetősen szűkösen elérhető zenei spatial audio (és a Dolby Atmos) hangformátumok maradéktalan megszólaltatására, több platformot is támogatva.

Sonos A Sonos Era 300 kapható fehér színben is, nálunk a fekete verzió járt.

Sonos Era 300

A gyártó újdonsága újrahasznosított alapanyagból készített dobozban érkezik, és a hangszóró mellett csupán egy hálózati kábelt találunk. A beüzemelés elég egyszerű: áram alá kell helyezni az eszközt, majd az okostelefonos Sonos appban elindítani a párosítást. A hangszóró egy speciális hangjel segítségével, Bluetooth-on keresztül veszi fel a kapcsolatot a mobillal, majd az összeköttetés létrejötte után kapcsolódik az otthoni vezeték nélküli hálózatunkra.

Az UTP-kábel bemenete, illetve a gyártó korábbi eszközein megszokott párosító gomb ezen eszköz hátlapjáról már eltűnt, helyettük viszont van egy vadiúj Bluetooth kapcsoló. A Sonos hosszú évek után hallgatott a felhasználói visszajelzésekre, és a kedvenc zenéink immár nemcsak a gyártó alkalmazásán vagy az Apple AirPlay2-n keresztül streamelhetők a hangszóróra, de adott a klasszikus Bluetooth-csatlakozás lehetősége is – ehhez kell megnyomni ezt az új gombot.

Szajki Bálint / 24.hu Aprócska gomb, jelentős változás.

És ez még nem minden: az Era 300 hátlapján találunk egy USB-C-s line in bemenetet, tehát itt már analóg eszközök (például lemezjátszók) is ráköthetők a hangszóróra. Ezen megoldás egyetlen hátránya, hogy ehhez mindenképpen meg kell vásárolni a Sonos külön értékesített saját átalakítóját: hiába van otthon hasonló adapterünk, az eszközünk egy ilyen megoldással biztosan nem fog működni. Az USB-C mellett találunk továbbá egy újabb kapcsolót, amivel a mikrofon kapcsolható be és ki. Amennyiben bekapcsolva hagyjuk, használhatjuk vele a Sonos saját hangvezérlését, illetve az eszközünk okoshangszóróként is funkcionálhat, már ha Amazon Alexa rendszert használunk. Nem tudni miért, de a Google Asszisztens támogatás már a múlté – bár itthon korábban is csak mindenféle trükközéssel lehet használatra bírni ezt a funkciót.

A készülék egy oldalra fordított homokórát idéz, és a rácsok elhelyezése is igen érdekes: találunk egyet elől, illetve a hengeres test hátsó felén (nem a hátlapon), a kettő között pedig ott a teljesen sima burkolat. A forma és a rácsok elhelyezése a megfelelő hangzás elérését szolgálja, de mielőtt rátérnénk a belső részekre, érdemes megjegyezni, hogy az Era 300 tetején már egy újfajta kezelőfelület várja a felhasználókat. Egyrészt megkapjuk a megszokott érintésérzékeny lejátszás/megállítás, ugrás, visszalépés gombokat, és ezek felett ott egy új, szintén érintésérzékeny csík, amin az ujjunkat végighúzva a hangerő szabályozható mindkét irányba.

Szajki Bálint / 24.hu Balra a mikrofon kapcsolója, jobbra az USB-C in line bemenet.

Ha pedig már úgyis szóba kerültek az újdonságok, akkor érdemes gyorsan megjegyezni, hogy a Sonos ezzel az eszközzel párhuzamosan már az androidos felhasználóknak is elérhetővé tette a kütyü behangolását segítő Trueplay lehetőséget. Ehhez csak egy okostelefon szükséges, a többit elvégzi a két eszköz, ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az iPhone-tulajdonosok előnyben vannak, az ő készülékeikkel ugyanis sokkal pontosabban belőhető egy adott szoba akusztikája, mint a Google operációs rendszerét használó mobiloknál.

Megszólal

Ahogy azt már a bevezetőben említettem, a Sonos Era 300 megalkotásánál az volt az elsődleges cél, hogy önállóan képes legyen a térhangzás spatial audio megszólaltatására, ami (megfelelő forrás esetén) a sztereó hangzásnál sokkal jobb élményt biztosít. Ennek eléréséhez a hangszóró kapott hat darab D-osztályú meghajtót (két woofer, négy tweeter), méghozzá egyedi, a hang irányát kijelölő kiegészítőkkel, amik balra, jobbra, előre és felfelé továbbítják a hanghullámokat.

Sonos A robbantott képen jól látszik, hogy az Era 300 egy elég komoly szerkezet.

Az eszköz mindkét oldalán helyet kapott egy-egy mélynyomó, közvetlenül felettük találunk egy-egy magas meghajtót, a maradék két tweeterből az egyik felfelé néz, a másik pedig előre – ez utóbbi felel a kristálytiszta énekhangokért és a hangszerek kiemeléséért.

Az Era 300 elég komoly eszköz, az amúgy nem kifejezetten nagy mérete (16 x 26 x 18,5 cm) ellenére döbbenetesen jól szól, hasfalmozgató mélyekkel, csodásan elkülönülő közép- és magas tartományokkal. Ugyanakkor, ha valakit (most még) egyáltalán nem érdekel a spatial audio és a Dolby Atmos, annak nincs értelme lecserélni például a Play 5 modelleket, sőt, ha valaki továbbra is a sztereóra esküszik, az jobban jár a gyártó 2020-ban frissített hangszórójával.

Ha viszont szeretünk haladni a korral, és van hozzáférésünk (erre mindjárt kitérek bővebben) olyan platformhoz, ahol elérhető zene spatial audio vagy Dolby Atmos Music formátumban, akkor a Sonos újdonsága egy egészen új világot nyithat meg számunkra. Szövegben nem könnyű visszaadni azt a hangélményt, amit a megfelelő formátumot lejátszva biztosít az Era 300, de tényleg olyan érzésünk lehet, mintha körülöttünk szólalna meg a zene.

Szajki Bálint / 24.hu Az elődökhöz képest átalakult az érintésérzékeny kezelőfelület is.

Ehhez persze szükséges az eszköz megfelelő elhelyezése (legalább 20 centire a faltól), illetve a beállításokban is érdemes kicsit matatni, de a végeredmény minden finomhangolást megér. Az énekhangok gyönyörűen elkülönülnek, mindig olyan, mintha szemből érkeznének, miközben a hangszereket minden irányból halljuk, méghozzá olyan részletekkel, amikről korábban talán még csak tudomásunk sem volt. Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy ez komoly előrelépés a sima sztereóhoz képest, viszont akad itt néhány bökkenő.

Egyrészt viszonylag kevés még az olyan szolgáltatás, ami spatial audio vagy Dolby Atmos formátumban kínál zenét, a Sonos Era 300 pedig ebből csak kettőt támogat: az Apple Musicot és az Amazon Music Unlimitedet. Magyarországon ráadásul tovább szűkül a kör, hiszen itthon csak az almás cég streamingszolgáltatása érhető el a felhasználók számára. A másik probléma az, hogy itt sem minden érhető el az említett formátumokban, és ha igen, az nem feltétlenül jelent lehengerlő élményt. Az új hangformátum még a zeneipar számára is újdonság, és bizony beleszaladhatunk olyan spatial audiót támogató számokba, amik egész egyszerűen nem lettek jól átalakítva erre a formátumra, és sztereóban jobban élvezhetők, mint a modernebb „átiratban”.

Akadnak persze előadók, akik már ebben is kifejezetten profik (például Taylor Swift, The Weeknd, Billie Eilish, Tiësto, és az Apple Music teljes The Beatles katalógusa is ide sorolható), de bizonyos szempontból az Era 300 egyelőre megelőzte a korát, és az a helyzet, hogy nem minden zenénk fog átlagon felüli módon megszólalni ezen az eszközön. Ha pedig zenehallgatóként nem vagyunk az Apple Music felhasználói, akkor a lényegről tulajdonképpen le is maradunk.

Szerencsére nem csak zene

Az Era 300 nagy előnye ugyanakkor, hogy nem csupán szimpla zenehallgatásra használható. Azt talán mondani sem kell, hogy a létező összes Sonos eszközhöz hasonlóan ez is vezeték nélkül beköthető egy multiroom rendszerbe, tehát, ha van már a gyártótól eszközünk, akkor két külön szobában szólhat folyamatosan ugyanaz a zene, sőt, ha úgy akarjuk akár két különböző is.

Ennél is fontosabb, hogy kettő sztereópárba állított Era 300 összeköthető a Sonos tévéhez fejlesztett eszközeivel, így az Arc és a Beam Gen2 soundbarokkal. Ha az utóbbi mellé van egy Sub Mini, és ehhez csatlakozik két Era 300, akkor egy 5.1.4-es hangrendszert kapunk, az Arc esetében pedig már egy 7.1.4-es konfigurációról beszélhetünk. Nekem egy Beam Gen2, Sub Mini, 2xEra 300 kombót sikerült kipróbálnom, és ez az összeállítás túlzás nélkül új szintre emelte a filmezést.

A Netflixen már több száz spatial audio/Dolby Atmos formátumú mozgókép található, és ha van kompatibilis tévénk, akkor tényleg (házi)mozi varázsolható a nappaliból. A megfelelően elhelyezett eszközökkel a filmben érezheti magát az ember: a párbeszédek abból az irányból szólnak, ahol elhangzanak, a képen a bal oldalon becsapódó ajtó balról csattan, a helikopter rotorjának zaja a fejünk felől hallatszik, és szinte a bőrünkön érezzük, mikor Tom Cruise hajszálnyira motorozik el az autópályán közlekedő járművek mellett a Mission Impossible: Titkos Nemzetben.

Egy szűk rétegnek

Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen egyetlen darab Era 300 nem kevesebb, mint 199 990 forint, ami igen erős összeg – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a fő funkcióként hirdetett, nem túl elterjedt spatial audio kompatibilitás hazánkban még az átlagnál is jobban korlátozott.

Szajki Bálint / 24.hu

Persze az árnál figyelembe kell venni azt is, hogy a Sonos újdonsága nemcsak hangszóróként használható, könnyen beilleszthető egy már meglévő rendszerbe, a jövőben egyszerűen tovább bővíthető és még okosfunkciókkal is rendelkezik. Amellett, hogy prémium eszköz, prémium hangminőséggel. Ettől függetlenül viszont továbbra is megáll az a kijelentés, amit fentebb írtam: az Era 300 talán egy kicsit korán érkezett, és jelen pillanatban csak egy egészen szűk – főleg az Apple-t favorizáló – réteg számára lehet ideális választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik