Tech

Nyomozás indult Elon Musk rakétájának ügyében

Ahogy a 24.hu is beszámolt róla: április 20-án először bocsátották fel a világ legerősebb rakétarendszerét, az Elon Musk-féle SpaceX által készített Starshipet a texasi Boca Chicából. Az űreszköznek ugyan sikerült a magasba emelkednie, ám néhány percnyi repülés után felrobbant.

A meghibásodások nem ritkák az új űreszközök kipróbálásakor, a tervek szerint a Starshipet néhány hónap múlva ismét tesztelnék. A következő indítást azonban akadályozza, hogy az amerikai kormány felfüggesztette a kísérletezést – írja a Live Science.

A döntés hátterében az áll, hogy az április 20-i teszt állítólag házakat és védett állatok élőhelyeit borította be törmelékkel és porral.

A felbocsátásokat engedélyező Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) leállíttatta a SpaceX további indításait, amíg le nem zárják a Starship balesetvizsgálatát. A törmelék által érintett területek az indítóállástól mintegy 10 kilométerre fekvő Port Isabel városa, illetve Boca Chica partjai, ahol veszélyeztetett fajok, köztük madarak és tengeri teknősök fészkelnek.

Patrick T. Fallon / AFP Törmelék a tesztet követően.

Dave Cortez, a Sierra Club környezetvédelmi szervezet egyik igazgatója szerint a Port Isabel-i lakosok arról számoltak be, hogy üzletek ablakai törtek be, illetve hamuszerű részecskék borították be otthonaikat és iskoláikat. A SpaceX indítóállása is kiterjedt károkat szenvedett, a rakéta hajtóműveinek ereje például lyukat ütött a helyszínen. Cortez elmondta, az innen származó beton az óceánig repült, és félő volt, hogy a törmelékek üzemanyag-tárolókat is eltalálnak a közelben.

Bevett gyakorlat, hogy az FAA nyomozást indít egy-egy kudarcos felbocsátást követően. Jelen esetben ugyanakkor a törmelékek a vártnál távolabbra jutottak, emiatt a SpaceX-nek környezeti óvintézkedéseket kell tennie, mielőtt ismét indíthatna. Musk szerint egy-két hónapon belül újra készen állhatnak a felbocsátásokra.

Nem ez az első alkalom, amikor problémát okoz a SpaceX Boca Chica-i működése. A vállalat korábban az FAA előírásait is megszegte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik