Tech zöldövezet

Védett területen okozott bozóttüzet a SpaceX rakétája

Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóan tűztesztet végzett a SpaceX Starship nevű rakétarendszerének prototípusával – írja a Gizmodo.

A nyolc másodperces teszt technikai szempontból jól sikerült, de a környező védett területen bozóttüzet okozott.

A prototípust a texasi Boca Chicában, a vállalat létesítményében vizsgálják. A Starshipet a közeljövőben pályán is kipróbálnák, a SpaceX jelenleg az első fokozatot készíti fel. A teszt során a hat Raptor rakéta nagy mennyiségű port és füstöt kevert fel, leállásuk után pedig kiderült, hogy a környező fű több helyen is kigyulladt.

A kísérletről készült videó a NASASpaceflight YouTube-csatornáján nézhető meg. A felvételen a teszt nagyjából 5 óra 35 perc után kezdődik.

A videón is jól látható, hogy szokatlanul nagy tűz jött létre. A szétszóródó, forró törmelék miatt a SpaceX egyik hulladéktárolója is lángra kapott. A környéken több védett faj is él, a lángokat végül tűzoltók fékezték meg. Az eset azt sugallja, hogy a cég nem tesz meg minden szükséges óvintézkedést a tűz terjedésének megakadályozása érdekében.

A Starship Elon Musk elképzelése szerint a Holdra és a Marsra szállíthat majd embereket és rakományt. A hatalmas rakétarendszer nagyban hozzájárulhat az égitestek meghódításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik