Tech

Biztonsági előírást sértett Elon Musk cége

Tavaly decemberben, percekkel a Starship űrhajó SN8 prototípusának felbocsátása előtt a SpaceX a Szövetségi Légi Irányítás (FAA) legalább két figyelmeztetését hagyta figyelmen kívül – írja a The Verge. Az esettel a vállalat szembement indítási engedélyével.

Az FAA szerint a licenc megsértése nincs összhangban a komoly biztonsági kultúrával. A The Verge által megszerzett dokumentumok alapján Wayne Monteith, a hivatal űrdivíziójának vezetője egy levélben azt írta, a SpaceX olyan analitikai módszereket alkalmazott, amelyeket elhamarkodottan fejlesztettek ki, hogy megfeleljenek a felbocsátás kitűzött időpontjának.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy szervezet megszegje az indítási szabályokat.

Az FAA végül nem büntette meg a céget, amely két hónappal később folytatta tesztjeit.

Nem ez volt az első alkalom, amikor egy Elon Muskhoz köthető vállalat áthágta a szabályokat, a Tesla fremonti gyára például 2020-ban nem tett eleget a helyi járványügyi előírásoknak. Musk a helyi hatóságokat gúnyolódva kérte fel, hogy tartóztassák le.

Sem a SpaceX, sem Musk nem kommentálta az SN8 esetét, az FAA ugyanakkor megerősítette, hogy szabályszegés történt. Az SN8-at eredetileg december 8-án indították volna el, de a meghajtó problémái miatt a tesztet elhalasztották. Másnap az FAA szakemberei elutasították a SpaceX adatait, melyek azt mutatták, hogy a felbocsátás biztonságos. A hivatal modelljei alapján ha a prototípus felrobbant volna, a lökéshullámot felerősíthették volna az időjárási körülmények.

SPACEX / AFP

Egyeztetést követően a visszaszámlálást előbb leállították, majd engedély nélkül folytatták. A cég indítási műveletekért felelős igazgatója arra jutott, hogy a vállalat adatai elegendőek. 15 perccel a teszt előtt az FAA újra figyelmeztette a SpaceX-et, percekkel később pedig a hivatal biztonsági ellenőre telefonon is felvette a kapcsolatot a vállalat csapatával. A SpaceX szerint azért hagyták figyelmen kívül a felszólítást, mert azt hitték, az FAA ellenőréhez nem jutottak el a legfrissebb információk.

A prototípust végül felbocsátották, a szerkezet landolás közben robbant fel. A teszt során nem sérült meg senki, és a közeli épületek sem károsodtak. A SpaceX megvédte saját adatait és döntéshozatalát, ugyanakkor kritizálta az FAA szoftverét. A cég ígéretet tett új modellező eszközök kifejlesztésére.

Monteith arra kérte a SpaceX-et, hogy értékelje újra biztonsági eljárásait. Emellett arra kötelezte az FAA texasi illetékesét, hogy a későbbiekben minden prototípus indításakor személyesen legyen jelen. Musk januárban a Twitteren támadta az FAA szerinte rossz rendszerét, azt írta, ha a szabályaikon múlik, az emberiség sosem jut el a Marsra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik