Tech

Aggasztó képek készültek a fukusimai atomerőműben

Robotizált szondák merültek le a fukusimai atomerőmű elárasztott részére, megfigyeléseikből pedig kiderült, hogy megsérült az egyik létfontosságú tartószerkezet a komplexumban – írja az IFLScience. Azonnali veszélyről nem beszélhetünk, amennyiben viszont újabb földrengés csap le a térségbe, annak súlyos következményei lehetnek.

A Tokiói Villamos Energetia Részvénytársaság robotokkal méri fel az erőmű állapotát, illetve monitorozza a helyreállítási projektet. A vállalat friss jelentése alapján az egyik eszköz megörökítette az 1-es egység egyik, a 2011-es katasztrófa során zónaolvadást tapasztalt reaktormag talapzatát.

Úgy tűnik, a struktúra 120 centiméter vastag betonfalának alján jelentős sérülések alakultak ki, felfedve az acélmerevítést.

Az erőműben még javában zajlanak a kármérséklő munkálatok, a helyi hűtővizet például a Csendes-óceánba engednék, ami nem kis felháborodást váltott ki. Félő, hogy a tartószerkezetek sérülésével idővel újabb sugárzó anyag áramolhat ki.

Handout / Tokyo Electric Power Company (TEPCO) / AFP A sérült struktúra egy része.

A fukusimai atombaleset 2011. március 11-én következett be, miután egy 9-es erősségű földrengés rázta meg a régiót. A földmozgás okozta 15 méter magas cunami több mint 18 ezer embert ölt meg Japán északkeleti partvidékén, a szőköár pedig az atomerőművet elérve leállította annak energiaellátását és hűtőrendszerét.

Három reaktorban teljes zónaolvadás történt, és jelentős mennyiségű radioaktív anyag szabadult ki. A szakértők szerint az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb atombaleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik