Tech

Repülőjáratokat tiltanak be Franciaországban

Nicolas Economou / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság jóváhagyta a francia tervet, miszerint minden olyan repülőjárat betiltásra kerül, amely kiválható legfeljebb két és fél órányi vasúti utazással. Franciaország a magánrepülőgépek rövid utakra történő használatát is visszaszorítja annak érdekében, hogy környezetbarátabbá és igazságosabbá tegye a közlekedést – írja az Euronews.

A változtatások az ország 2021-es éghajlatvédelmi törvényének részét képezik, azonban bejelentésekor komoly port kavart. A Francia Repülőterek Szövetsége (UAF), valamint a Nemzetközi Repülőterek Tanácsának európai ága (ACI Europe) is vitatta az intézkedést. Ez arra késztette az Európai Bizottságot, hogy alaposan megvizsgálja, hogy a terv végrehajtható-e vagy sem. Mint érvelésükben közölték: az európai légiközlekedési rendelet egyik cikke kimondja:

egy tagállam súlyos környezeti problémák esetén korlátozhatja vagy megtagadhatja a közlekedési jogok gyakorlását, különösen, ha más közlekedési módok kielégítő szolgáltatást nyújtanak.

Így tehet az Európai Bizottság jóváhagyta a döntést. Clément Beaune közlekedési miniszter szerint ez azért is fontos, mert az ország nem tűrhette már tovább, hogy a gazdagok magángépeket használjanak, miközben a lakosság megszorításokat hajt végre az energiaválság és az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

A rövid távú járatokra vonatkozó tilalom három évig lesz érvényben, melyet követően a Bizottság újraértékeli annak eredményeit.

Az intézkedések elsőként csak az alábbi útvonalakat fogják érinteni: Párizs Orly–Bordeaux, Párizs Orly–Lyon, Párizs Orly–Nantes, Párizs Orly–Rennes és Lyon-Marseille útvonalakat. Így a tilalom hatálya alól egyelőre kimaradnak azok a vonalak, amelyek nemzetközi útvonalakra csatlakoznak, valamint azok is, amelyek a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér csomópontját hivatottak ellátni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik