Tech

Öt órán át vallatták a TikTok vezetőjét az amerikai kongresszusban

OLIVIER DOULIERY / AFP
OLIVIER DOULIERY / AFP

Több mint öt órán át vallatták csütörtökön az amerikai kongresszusban a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t. A döntéshozók többek közt arra kívántak választ kapni, milyen kapcsolatban áll az appot tulajdonló ByteDance anyavállalat a Kínai Kommunista Párttal, valamint hogy az adatvédelem és a gyermekek mentális egészsége érdekében milyen lépéseket terveznek.

A kínai alkalmazás globális verziójának vezetője nem oszlatta el a törvényhozók aggodalmait a TikTok kínai székhelyű anyavállalatával, a ByteDance-szel kapcsolatban, sőt egyre inkább úgy tűnik, új lendületet adhatott a platform betiltására vonatkozó követeléseknek. Utah államban például már csütörtökön arról döntöttek, hogy korlátozzák a tizenévesek hozzáférését az alkalmazáshoz, teszi hozzá az MTI.

A szingapúri gyökerekkel rendelkező vezérigazgató tagadta, hogy a platform adatokat osztana meg vagy kapcsolatban állna a Kínai Kommunista Párttal, és leszögezte: mindent megtesznek a 150 millió amerikai felhasználó biztonsága érdekében. Ennek keretében a TikTok több mint 1,5 milliárd dollárt fordított adatbiztonságra.

A lényeg a következő: az amerikai adatokat amerikai földön, egy amerikai vállalat segítségével és amerikai személyzet felügyelete mellett tároljuk

— mondta Chew. A gyermekek mentális egészségére káros befolyással bíró tartalmakról Chew azt mondta: összetett kérdésről van szó, amely nem kizárólag a TikTokot, például az amerikai tulajdonú Facebookot is érinti.

A meghallgatás egyik legkomikusabb jelente az volt, amikor a 10 demokrata és 10 republikánus döntéshozót felvonultató bizottság egyik republikánus képviselője, az észak-karolinai Richard Hudson arról faggatta a férfit, hogy a TikTok hozzáfér-e a felhasználók otthoni wifi-hálózatához. A válasz természetesen az volt, hogy igen, internetkapcsolatra van szükség az alkalmazás használatához.

A platform sorsa tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között. A kínai külügyminisztérium pénteken visszautasította a vádakat, amelyek szerint a pekingi kormány személyes adatok kiadására kényszeríti a magánvállalatokat. Egy külügyi szóvivő nyomatékosította: sem cégeket, sem egyéneket nem kényszerítettek arra, hogy adatot vagy hírszerzési információt adjanak át más országokról, és ez a jövőben sem fog változni. Emellett problematizálta, hogy Washington semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott arra nézve, hogy a TikTok veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, és jogtalan nyomást gyakorolt a vállalatra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik