Tech zöldövezet

Nagyobb adatforgalom mellett is kevesebb energiát fogyasztanak az 5G hálózatok

Ericsson
Ericsson

Ha az 5G-s megoldásokat ugyanolyan módon használnánk, mint a 3G és 4G hálózatokat, akkor a növekvő kapacitás miatt az energiafogyasztás drasztikus emelkedése következne be. Egyes szolgáltatók akár kétszeres növekedéssel is számíthatnának, ami a jelenlegi energiapiaci helyzetben különösen érzékenyen érintené őket és a fogyasztókat egyaránt.

Az 5G azonban – ha megfelelő körültekintéssel alkalmazzák – az energiafogyasztás jelentős csökkentését teszi lehetővé, derül ki az Ericsson kutatásaiból. A vállalat tavaly egy olyan tesztprojektről is beszámolt, amelynek során forgalomarányosan 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztott az 5G hálózat a 4G-nél. Sőt, a technológia más szektorok fogyasztásának – és kibocsátásának – csökkentését is felgyorsíthatja.

Az 5G hálózat megfelelő kiépítésével a mobilszolgáltatók egyszerre csökkenthetik energiaköltségüket és tehetik hatékonyabbá a növekvő hálózati forgalmuk kezelését

– állapította meg az Ericsson tanulmánya. A kutatás legfőbb megállapítása, hogy az Ericsson által javasolt megoldások alkalmazásával megtörhető az „energiagörbe”, vagyis az 5G-re való áttérés esetében elkerülhető, hogy a korábbi generációváltásokhoz hasonlóan az energiafogyasztás megugrásával járjon az új hálózat jelentette technológiai ugrás.

Az elmúlt két évben a világ mobilhálózatain zajló adatforgalom megduplázódott, és elérte a havi 100 milliárd gigabájtot. Ez közel négymillió évnyi HD minőségű film streamingjének felel meg

– mutat rá Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke.

„A felhasználók egyre nagyobb adatforgalmat bonyolítanak le: egy átlagos okostelefon-felhasználó esetében ez havi 15 gigabájtot jelent. Ennek legnagyobb részét nagy felbontású videók adják, a teljes adatforgalomnak immár 69 százaléka videótartalom, ami 2027-re várhatóan 79 százalékra emelkedik. A növekvő energiaköltségek korában kockázatot jelentene, ha a gigabájtokkal együtt az energiafogyasztás is nőne, az 5G technológia használatával azonban megszakítható ez az összefüggés: úgy nőhet a hálózat kapacitása, hogy nem fogyaszt több energiát.”

A technológiában rejlő potenciált az Ericsson az elmúlt az elmúlt időszakban több gyakorlati demóval is igazolta: a Telefónica mobilszolgáltatóval Brazíliában és Spanyolországban végzett tesztje szerint az 5G forgalomarányosan 90 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a 4G-nél (watt/Mbps). A Vodafone-nal közös teszten pedig a brit szolgáltató londoni 5G hálózatának teljes fogyasztása összességében 43, csúcsidőn kívül 55 százalékkal csökkent.

A takarékosság nem csak az energiapiaci fejlemények miatt, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos. Az Ericsson megbízásából tavaly készült tanulmány rávilágított, hogy az Európai Unió 2017-es kibocsátásának akár 20 százalékával is csökkenthető lenne a karbonszennyezés az alapvető digitalizációs megoldások szélesebb körű használatával.

A szakmai anyag kiemelte: ha a négy legnagyobb kibocsátású szektor – az energetika, a közlekedés, a gyártás és az építőipar – nagy arányban tenné magáévá az 5G által nyújtott megoldásokat, akkor a korábbiakon túl még évi 55–170 millió tonna szén-dioxid-ekvivalens (Mt CO2e) kibocsátást spórolhatnának meg – ez annyit jelent, mint ha az EU-ban közlekedő minden 7 autóból 1-et levennénk az utakról.

A 2030-as célként kitűzött éves 1400 Mt CO2e kibocsátáscsökkentés 40 százaléka közvetlenül a kommunikációs hálózatok és a hálózatokra való kapcsolódás elérhetőségétől fog függeni.

A legnagyobb kibocsátáscsökkenés az 5G alkalmazásával az energiaszektorban lenne elérhető (akár 75 Mt CO2e). Az 5G-s környezeti szenzorok széleskörű felhasználásával például olyan rendszereket lehet kiépíteni, amelyek valós időben szabályozzák az épületek energiafogyasztását a pazarlás csökkentése érdekében, de a megtermelt megújuló villamosenergia elosztását is hatékonyabbá lehetne tenni az elektromos hálózatból az 5G-n érkező adatok segítségével.

Az Ericsson által kidolgozott holisztikus megközelítés négy alapelve iránytűként szolgálhat arra, hogy az 5G-t miként lehetséges környezetbarát módon működtetni.

  1. A hálózat hardveres modernizációja. A mobilhálózatok egyik legfontosabb részét a rádiós rendszerek jelentik. Az Ericsson megoldásának (Ericsson Radio System) legújabb generációjára való átállással a legtöbb esetben 30 százalékos fogyasztáscsökkenést érhetnek el a kommunikációs szolgáltatók.
  2. Energiatakarékos szoftverekre való átállás. Az 5G hálózati eszközök vezérléséhez használt korszerű szoftveres megoldások úgy optimalizálják a hálózat működését, hogy a minőség észrevehető romlása nélkül csökkenjen az energiafogyasztás.  Az Ericsson által kifejlesztett Micro Sleep Tx elnevezésű megoldás például az éppen nem használt funkciók folyamatos lekapcsolásával kb. 15 százalékos megtakarítást hozhat.
  3. Az 5G hálózatok precíz kiépítése. Jelentős megtakarítás érhető el azzal, ha minden felhasználási helyre az ott szükséges kapacitású hardvereket telepíti a szolgáltató. Az egyes bázisállomások között ugyanis földrajzi helytől függően jelentős különbségek vannak: a forgalom háromnegyedét az állomások 30 százaléka bonyolítja, míg a maradék 70 százalékon csupán a forgalom negyede megy át.
  4. A mesterséges intelligencia adta előnyök kihasználása az infrastruktúra működtetésében. A gépi tanulás például előre jelezni képes a forgalom várható alakulását, és ennek megfelelően ütemezni az antennák üzemidejét – az erre szolgáló MIMO Sleep Mode nevű technológia 14 százalékos megtakarítást hozhat.

Az Ericsson a 2023-as Mobile World Congress rendezvényen további újításokat jelentett be, amelyek révén hálózati eszközei még energiatakarékosabbá válnak. Az új hardver- és szoftvertervezési megoldások teszik, hogy a hálózat akár 94 százalékkal is csökkentse az energiafogyasztást alacsony forgalom esetén a csúcsfogyasztáshoz képest. A vállalat a gyártás során felmerülő emissziót is csökkentette: legújabb rádiós berendezései 50 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással készülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik