Tech

Holdi porral oldanák meg a globális felmelegedést

xia yuan / Getty Images
xia yuan / Getty Images

Nem mindennapi javaslattal álltak elő a Utah-i Egyetem elméleti fizikusai a globális felmelegedés mérséklésére – írja a Gizmodo. A kutatók egy csoportja úgy véli, ha évente több millió tonna holdport bocsátanánk Föld körüli pályára, az így keletkezett védőréteg képes lenne részben elzárni a Nap sugarait, és így lehűteni a bolygót.

A PLOS Climate című folyóiratban közzétett tanulmányukban Benjamin Bromley asztrofizikus és kutatótársai matematikai modellezéssel határozták meg, mire lenne szükség ahhoz, hogy leárnyékolják a Földet a Nap káros sugarai elől. A szükséges részecskék típusát, eloszlását és tömegét is magába foglaló tanulmányban a Nap hőjének 1,8 százalékos csillapítására törekedtek – ami annyit tesz, mintha évente hat napig takarásban lenne a Föld.

A kutatás során megállapították, hogy a holdpor megfelelne a napfény eloszlatására, a becslések szerint évente nagyjából 54 millió tonna ilyen anyagra lenne szükség a hatékony védekezéshez.

Arra a kérdésre, hogy miért tűnik a holdi por jó megoldásnak az éghajlatváltozás kezelésére, az asztrofizikus kifejtette, hogy a Holdról a gravitáció miatt sokkal energiatakarékosabb anyagot kilőni, mint a Földről. A kutató ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy nagyságrendileg mennyibe kerülne ez a megoldás.

Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még ha valósággá is válna, az sem váltaná ki a földi védekezés fontosságát. A fosszilis tüzelőanyagokat nem szabad kitermelni, a szén-dioxid-visszanyerésre pedig még nagyobb hangsúlyt kell fentetni, mondta.

Nem ez az egyetlen formabontó megoldás, amit az utóbbi időben bemutattak a globális felmelegedés mérséklésére. Ahogy arról tavaly beszámoltunk, az MIT mérnökei egy nagyjából Brazília méretű pajzs segítségével szorítanák vissza a Földet érő káros napsugárzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik