Tech

A Google ütné be az utolsó szöget a Microsoft gigaüzletének koporsójába

Getty Images / Anadolu Agency
Getty Images / Anadolu Agency

Egyre több kétely körvonalazódik a Microsoft gigaüzlete körül, amely által a techóriás átvenné az irányítást a Call of Duty, a World of Warcraft és a Candy Crush játékokat jegyző Activision Blizzard felett. Miután a  Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) decemberben pert indított a vállalat ellen, a Google és az Nvidia is felkereste a bizottságot, mely során aggodalmukat fejezték ki az üzlet miatt – írja az EuroGamer.

Az FTC szerint a Microsoft már bizonyította, hogy képes és hajlandó visszatartani tartalmakat a riválisaitól, a mostani felvásárlás pedig jelentősen csökkentené a versenyt az iparágban. A Microsoft természetesen tagadta ezt az állítást, és akár írásba is foglalta volna, hogy legalább 10 évig biztosítanák a játék PlayStation-konzolokon való elérhetőségét. Megegyezés azonban nem született, az FTC pedig idén augusztusra tűzött ki tárgyalást az ügyben.

A Google és az Nvidia mostani panaszában arra figyelmeztetett, hogy a Microsoft tisztességtelen előnyre tenne szert a mobil, az előfizetéses és a felhőszolgáltatás területén.

Előbbi techóriásnak minden bizonnyal azért is szúrja a szemét az üzlet, mert a brit versenyfelügyelethez beadott papírok szerint a Microsoft egy új Xbox mobiljáték-áruház létrehozását tervezi, ami potenciális veszélyt jelentene a Google Play Store egyeduralmára. A hírek szerint azonban ezen terv végrehajtásához az Activision Blizzard és a King felvásárlása is kulcsfontosságú.

Érdemes megjegyezni, hogy az Nvidia 2021-ben 40 milliárd dollárért megpróbálta felvásárolni a brit Arm félvezetőgyártót, azonban az üzlet pont a Microsoft és más techcégek tiltakozása miatt nem tudott megvalósulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik