Tech

Beperelték a Microsoftot a 27 ezer milliárd forintos gigaüzlete miatt

Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / AFP
Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / AFP

Bár a Microsoft rengeteg követ megmozgatott, hogy megegyezzen a konkurens cégekkel a Call of Duty ügyében, a trösztellenes törvények betartatásáért felelős amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelezte, pert indít az óriás techcég ellen – írja a Reuters.

A hírügynökség jelentése szerint a trösztellenes jogérvényesítésben a korábbinál erősebb álláspontot képviselő Biden-adminisztráció csütörtökön jelentős lépést tett afelé, hogy megakadályozza a Microsoft 69 milliárd dolláros üzletét, melynek keretében felvásárolná a Call of Duty és a World of Warcraft sikerjátékokat jegyző Activision Blizzard fejlesztőcéget.

Az Xbox tulajdonosa idén januárjában közölte, hogy átszámítva nagyjából 27 ezer milliárd forintért megvásárolná az Activisiont a játékipar történetének legnagyobb üzletében. Azonban a bejelentés óta számos szervezet, köztük az Egyesült Királyság és az Európai Unió versenyhatósága is jelezte, hogy amennyiben a felvásárlás végbemegy, jelentősen csökkenhet a verseny a videójátékos piacon.

Az akvizíció hatalmas lépés lenne a Microsoftnak, amely így a Sony és a Tencent után a harmadik legjelentősebb játékfejlesztővé válna.

Holly Vedova, az FTC Versenyhivatalának igazgatója jelezte, a Microsoft már bizonyította, hogy képes és hajlandó visszatartani tartalmakat a játékokkal foglalkozó riválisaitól. Ezért megpróbálják megakadályozni, hogy a Microsoft megszerezze az ellenőrzést egy vezető független játékstúdió felett, amelyet arra használhat, hogy rontsa a versenyt több dinamikusan és gyorsan növekvő játékpiacon.

Az ügynökség 2023 augusztusára tűzte ki a közigazgatási bíróság előtti meghallgatást.

Brad Smith, a Microsoft elnöke elmondta, hogy a vállalat harcolni fog az FTC ellen. A Verge jelentése szerint az utóbbi napokban a Microsoft egyébként egyezségre jutott a Nintendo céggel, melyben jelezték, a felvásárlás után 10 évig biztosan hozzáférést biztosítanak a Call of Duty játékhoz. A mostani döntés azonban jelentős változást hoz a tárgyalásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik